ua en ru

"Газпром" не буде закачувати газ в ПСГ України ні за яких умов (доповнення)

ВАТ "Газпром" не буде закачувати газ в підземні сховища газу (ПСГ) України ні за яких умов. Про це повідомив в ході прес-конференції голова Газпрому Олексій Міллер.

"Зараз ми газ не закачуємо і закачувати його в ПСГ України не будемо", - сказав він.

Міллер вказав, що у "Газпрому" є суто негативний досвід із закачування газу в ПСГ України.

Говорячи про перспективи поставок газу до Європи майбутньої зими, Міллер вказав, що на початок сезонного відбору для цього необхідна наявність в ПСГ України понад 19 млрд куб. м газу, тоді як в даний час, за інформацією "Газпрому", запаси газу в сховищах складають 7,5 млрд куб. м.

За його словами, в такій ситуації "Газпром" бачить серйозні ризики для постачань до Європи майбутньої зими, якщо Україна не прийме заходів із закачування газу в ПСГ. Однак, за словами Міллера, в України ще є час для цього, і недавнє надання авансу НАК "Нафтогаз України" на постачання газу було продиктовано бажанням допомогти в цьому українським партнерам.

Нагадаємо, 26 червня 2013 р. стало відомо, що "Газпром" надасть "Нафтогазу України" аванс за транзит у розмірі 1 млрд дол.

Загальна сума авансових платежів за транзит газу з початку 2012 р. складає 5,15 млрд дол. За попередніми розрахунками, залишку цієї суми достатньо для оплати транзиту російського газу по території України до початку 2015 р., зазначають у "Газпромі".