ua en ru

Україна замінить російське вугілля африканським

Україна замінить російське вугілля африканським Фото: міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин

Україна очікує уже в грудні 250 тисяч тонн вугілля з ПАР

Україна планує замінити російське вугілля африканським. Про це міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив під час години запитань до уряду в парламенті, передає кореспондент РБК-Україна.

"Для того, щоб вирішити питаня ритмічного забезпеченя наших станцій ми активно проводимо переговори з постачальниками з ПАР. На сьогодні вже в процесі доставки знаходяться два кораблі. Це 168 тонн - для Центренерго та 80 тис тонн для теплоцентралей. Це вугілля прибуде 4 (грудня, - ред.) перше судно 168 тис і друге судно - 80 тисяч 12 грудня. Тобто протягом грудня буде поставлено десь приблизно 250 тисяч тонн додатково антрацитного вугілля",- розповів Демчишин.

За словами міністра, на складах на сьогодні знаходиться більше 1 млн тонн вугілля, тож Україна в змозі забезпечити вугіллям електростанціі на 45-50 днів.

Також Демчишин повідомив, що міністерство шукає нові ринки, де країна могла б закуповувати вугілля. Що стосується ядерного палива, необхідного для роботи АЕС, його об'ємів достатньо до вересня 2016 року.

Також Демчишин запевнив депутатів, що запасів газу обсягом 16,4 млрд кубометрів достатньо для того, щоб пережити зиму, не замовляючи російський газ, а послуговуючись тільки реверсними поставками газу з ЄС.

Нагадаємо, 24 листопада Російська Федерація зупинила постачання енергетичного та коксівного вугілля в Україну.