ua en ru

Апеляційний суд зобов'язав "Київенерго" виконувати договір купівлі-продажу газу у "Нафтогазу"

Апеляційний суд зобов'язав "Київенерго" виконувати договір купівлі-продажу газу у "Нафтогазу" Фото: український бізнесмен Рінат Ахметов

Справа стосується договору, укладеного ще в 2012 р

Київський апеляційний господарський суд зобов'язав ПАТ "Київенерго", що належить українському бізнесменові Рінату Ахметову, виконувати свої обов'язки згідно з договором купівлі-продажу природного газу у НАК "Нафтогаз України". Про це повідомляє прес-служба суду.

"На розгляд господарських судів першої та апеляційної інстанцій були передані позовні вимоги ПАТ "Київенерго" до ПАТ "НАК "Нафтогаз України" про визнання підпункту договору купівлі-продажу природного газу обсягом майже 100 000 тис. куб. м недійсним (ціна за 1 000 куб. м природного газу склала за договором 3 509 грн)... Своєю постановою від 02.06.2015, Київський апеляційний господарський суд залишив рішення суду першої інстанції без змін, зобов'язавши товариство виконувати свої законні обов'язки перед національною компанією", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що ще в 2012 р. між компаніями було укладено договір купівлі-продажу природного газу, за яким продавець зобов'язувався передати у власність покупцеві природний газ, ввезений на митну територію України "Нафтогазом" по коду, або/та газ, видобутий на території України підприємствами, які не підпадають під дію ст. 10 закону України "Про засади функціонування ринку природного газу", а покупець зобов'язується прийняти і оплатити цей газ, який повинен використовуватися покупцем виключно для виробництва теплової енергії, яка споживається бюджетними установами та організаціями та іншими споживачами.

Спір у справі виник у зв'язку з тим, що зазначений договір, на думку позивача, був укладений під впливом тяжкої для "Київенерго" обставини і на вкрай невигідних умовах. Однак рішенням Господарського суду Києва у позові було відмовлено повністю.

Після цього "Київенерго" звернулося з апеляційною скаргою, в якій просила Київський апеляційний господарський суд скасувати рішення суду першої інстанції.

"Однак, вивчивши надані докази по справі, КАГС визначив, що позивачем, як вже було грунтовно зазначено місцевим господарським судом, не представлено доказів приховування відповідачем ціни на газ понад граничної ціни (тарифу), що призвело б до визнання договору як уявного", - підсумували в прес-службі.

Нагадаємо, "Київенерго" залишається найбільшим підприємством-боржником "Нафтогазу", сумарна заборгованість якого становить близько 3,2 млрд грн, у т. ч. 2 млрд грн за газ, використаний у 2015 р. для виробництва електроенергії.