ua en ru

Відео допиту військових РФ порушує гуманітарне право, - Amnesty International

Відео допиту військових РФ порушує гуманітарне право, - Amnesty International Фото: один із затриманих під Щастям російських спецназівців

У відношенні військовополонених такі дії є порушенням Третьої женевської конвенції

Оприлюднення відео допиту затриманих російських військовослужбовців є порушенням міжнародного гуманітарного права. Про це в ході брифінгу заявив заступник директора міжнародної правозахисної організації Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"У відношенні військовополонених такого роду дії є порушенням міжнародного гуманітарного права - Третьої женевської конвенції. Військовополонені не повинні піддаватися принижуючим дій, у тому числі публічної їх демонстрації або інших дій, які зводяться до приниження їх гідності. Щодо цих двох людей статус військовополоненого не застосуємо, в усякому разі, в даний час, доки Росія не визнає себе стороною конфлікту, і Україна описує цю ситуацію в термінах антитерористичної операції, а не міжнародного конфлікту. Тому цього статусу (військовополонених - ред.) у них немає, але міжнародне гуманітарне право, в більш широкому контексті, тим не менше, вимагає ставлення до них згідно з правилами поводження з військовополоненими, в цьому сенсі демонстрація відео їх допиту була м'якою формою, але, тим не менш, порушенням міжнародного гуманітарного права", - заявив Кривошеєв.

У той же час, за його словами, підтвердження застосування катувань або жорстокого поводження до двом затриманим російським військовослужбовцям у Amnesty International немає.

"Наш співробітник мав можливість на запрошення СБУ зустрітися з цими людьми і почути, що вони могли сказати. В контексті цього запрошення, цієї зустрічі, якихось підтверджень того, що вони піддалися жорстокому поводженню ми не отримали", - сказав Кривошеєв.

При цьому він зазначив, що, як правило, тортури і жорстоке поводження застосовуються до того, як люди офіційно взято під варту і поза тих місць, де вони офіційно утримуватися під вартою, тому говорити з повною впевненістю, що дані затримані не піддавалися жорстокому поводженню не можна.

"Ми хотіли б також звернутися до української влади дозволяти допуск до людей, які утримуються під вартою, не тільки щодо цих двох, або тих, до яких є заінтересованість продемонструвати світу, але і взагалі мати доступ, зокрема, правозахисних організацій до людей які утримуються під вартою, оскільки такого роду практика дозволить, якщо не викорінити, то, у всякому разі, точно зменшити ризик застосування тортур", - сказав Кривошеєв.

Нагадаємо, военнослужаще ГРУ Генштабу Збройних сил Російської Федерації капітан Єрофєєв і сержант Александров були затримані 16 травня під р. Щастя Луганської області.

Ввечері 19 травня ц. р. українські слідчі оголосили їм підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 258 3 КК України за участь у терористичній діяльності т. зв. "ЛНР".

СБУ 19 травня 2015 р. оприлюднила відео допиту полонених російських спецназівців.