ua en ru

Активісти в Казахстані виступили проти георгіївських стрічок

Активісти в Казахстані виступили проти георгіївських стрічок Георгіївська стрічка

Група громадських активістів подала сьогодні лист на ім'я акіма міста Алмати Ахметжана Есимова з проханням не роздавати в школах георгіївські стрічки, передає Радіо Свобода.

Лист групи активістів на чолі з Галимом Агелеуовим подано до канцелярії акіма (голови горвиконкому) міста Алмати. У листі, який підписали 20 осіб, активісти просять припинити роздачу в школах напередодні Дня Перемоги 9 травня георгіївських стрічок - військової символіки Російської імперії і Радянського Союзу.

За заявою активістки Ботагоз Зарикханкизи, носіння чорно-жовтої стрічки в Казахстані недоречно, так як вона видавалася "за особливий внесок у справу колонізації в часи царської Росії", а також використовувалася проросійськими сепаратистами на сході України.

"Замість цього жителям Казахстану слід роздавати блакитні стрічки, співзвучні прапору Казахстану", - заявила активістка.

Раніше повідомлялося, що в Держдумі Росії пропонують ввести кримінальну відповідальність за осквернення символів Перемоги у Великій Вітчизняній війні, таких як Прапор Перемоги, орден Перемоги або георгіївська стрічка.

Нагадаємо, в Україні капітана харківської міліції звільнили за георгіївську стрічку у привітанні з 23 лютого.