ua en ru

СБУ розкрила корупційний механізм вимагання хабарів у Сумській області нібито для потреб АТО

Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою України зруйнувала корупційну схему збору поборів і "податей" з чиновників і підприємців Сумської області, введений колишніми і діючими чиновниками Сумської ОДА. Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

"Безготівкові кошти, які надходили правопорушникам від комерційних і державних структур області, цинічно проводилися в документах начебто "на потреби АТО" і переказувалися в готівку через обласні сумські і київські благодійні фонди", - йдеться в повідомленні.

Один із хабарників-чиновників, начальник відділу Сумської обласної державної адміністрації - помічник голови Т. вимагала хабар у 2 мільйони гривень від обласного чиновника за залишення на посаді і невжиття заходів по звільненню.

Співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ в рамках кримінального провадження затримали зловмисницю в її робочому кабінеті "на гарячому" під час отримання третьої частини неправомірної вигоди - 300 тисяч гривень. В матеріалах відеодокументування зафіксовано, як чиновниця невимушено отримує пачки готівки, обговорює терміни надходження "решти".

З обумовленої суми Т. вже отримала 517 тис. гривень (100 тис. у безготівковій формі і 417 тис. готівкою) хабара, ці факти також задокументовані в рамках кримінального провадження.

В даний час проводиться комплекс оперативно-слідчих заходів і обшуки. В ході обшуків у службових приміщеннях виявлені платіжні доручення, листи благодійних фондів по перерахуванню коштів на нібито потреби АТО, роздруківки про рух коштів по рахунках цих фондів, інші документи, що підтверджують перерахування коштів від суб'єктів господарювання.

25 жовтня Генеральна прокуратура прийняла рішення про затримання Т., матеріали передано до суду для обрання відносно чиновника запобіжного заходу - тримання під вартою.

Нагадаємо, днями Генпрокуратура викрила на хабарництві чиновників Міністерства доходів і зборів, Міністерства промислової політики та Фонду державного майна України.