ua en ru

Грецькі прикордонники перехопили корабель зі зброєю, що слідував з України

Грецькі прикордонники перехопили корабель під прапором Сьєрра-Леоне, який прямував з України, з великою кількістю автоматів і боєприпасів без належних документів. Про це передає BBC.

Грецькі прикордонники перехопили корабель під прапором Сьєрра-Леоне, який прямував з України, з великою кількістю автоматів і боєприпасів без належних документів. Про це передає BBC.

Команда судна "Ноур М" не змогла надати жодних документів на цей вантаж, включаючи дозвіл ООН на провезення озброєння в зонах конфліктів.

Судно відпливло з України, і судячи за попередніми результатами його обшуку, могло направлятися в Лівію, Сирію або Туреччину.
Всі члени екіпажа і сам корабель арештовані.

Нагадаємо, що індійська берегова охорона в ніч з 11 на 12 жовтня 2013 р. затримала судно Seaman Guard Ohio зі зброєю на борту, також слідувало під прапором Сьєрра-Леоне.

Також, в Камеруні 16 українських моряків з лютого 2013 р. перебувають під арештом.

Отметим, що санкції, запроваджені ЄС і США проти режиму Башара Ассада, включають, серед іншого, ембарго на поставки зброї до Сирії та імпорт сирійської нафти в ЄС.

Нагадаємо, раніше РБ ООН одноголосно прийняв резолюцію №2042 щодо Сирії, де з березня 2011 р. триває громадянська війна. Сирійська опозиція, яку координує базується за кордоном так звана "Сирійська національна рада", вимагає відставки Президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів".

У вересні Україну звинуватили у таємних постачаннях зброї режиму Башара Асада через секретний порт "Октябрьськ". Хоча цей порт в Україні дійсно є, потрапити на його територію вкрай складно. Однак, найбільше запитань про постачання сирійцям виникає Чорноморського флоту Росії. Бо території які він орендує в Україні - для українців закриті. Американська сторона переконана, що зброю в Сирію вивозять саме з цього порту. Більш того, "Октябрьськ" названо ключовим елементом цих поставок, а прикривають їхні російські бізнесмени, які контролюють цей об'єкт на території України.

Колишні службовці ЧФ з крейсерів "Москва" і "Саратов", що базуються в Севастополі, регулярно виїжджають зі зброєю до Сирії і часто по дорозі раптово зникають із супутників GPS .

"Все це зброя перевозилося на великому десантному кораблі "Саратов". Днями вийшов інший корабель і повернувся повністю навантажений. Там немає морської піхоти, він до відмови забитий технікою, в тому числі і хімічної", - каже екс-службовець ЧФ РФ.

Як повідомлялося раніше, Росія відправила з Севастополя до Сирії старий, покритий іржею бойовий фрегат.

Нагадаємо, що навесні 2013 р. Генасамблея ООН прийняла Міжнародний договір про торгівлю зброєю. Даний документ вводить загальні стандарти для операцій з озброєнням - від стрілецької зброї до бойових кораблів. Резолюція була прийнята переважною більшістю голосів: 154 держави проголосували "за", лише 3 (Іран, КНДР і Сирія) - "проти". 23 держави утрималися від голосування. Договір буде відкритий для підписання 3 червня 2013 р.