ua en ru

Експерти Ради Європи представлять звіт про оцінку розслідуванні подій Євромайдану на початку 2015 р

Експерти Ради Європи представлять звіт про оцінку розслідуванні подій Євромайдану на початку 2015 р Джерело фото:gigamir.net
Міжнародна дорадча група (МДГ) Ради Європи з нагляду за розслідуваннями злочинів, які були скоєні на київському Майдані в період з 30 листопада до 22 лютого, планує оприлюднити свої оцінки на початку 2015 р.

Міжнародна дорадча група (МДГ) Ради Європи з нагляду за розслідуваннями злочинів, які були скоєні на київському Майдані в період з 30 листопада до 22 лютого, планує оприлюднити свої оцінки на початку 2015 р. Про це йдеться в заяві МДГ, передає Deutsche Welle.

Група, яка складається з трьох незалежних експертів, була створена за ініціативою генсека Ради Європи Торбйорна Ягланда. Її очолив колишній голова Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Ніколас Братца, двома іншими членами групи є колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та колишній прокурор України Анатолій Анпілогов. Мета діяльності МДГ полягає в тому, щоб встановити, чи відповідає розслідування злочинів, скоєних під час подій на Майдані, "норм Європейської конвенції з прав людини та практиці ЄСПЛ", є вона незалежним, оперативним, адекватним та ефективним".

У заяві експертів спростовується інформація, про те, що експерти групи нібито безпосередньо займаються розслідуваннями актів насильства.

"Це справа українських слідчих органів, зокрема Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки", - йдеться в заяві також зазначається, що МДГ здійснює тільки наглядову функцію за ходом розслідування з точки зору міжнародних стандартів і вимог.

МДГ обіцяє, що на початку 2015 р., після того, як будуть отримані відповіді на всі запити та інформація про хід розслідування станом на 30 листопада, група підготує загальний звіт про результати своєї роботи для генсека Ради Європи та органів державної влади України.

У заяві йдеться про те, що український уряд також висловив свою згоду розширити мандат групи і на розслідування обставин трагічних подій 2 травня 2014 р. в Одесі.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко закликав силові відомства зробити звіт за фактом розслідування подій Євромайдану.