ua en ru

Директор "Укрінтеренерго" затриманий у справі про закупівлі вугілля у ПАР, - ГПУ

Директор "Укрінтеренерго" затриманий у справі про закупівлі вугілля у ПАР, - ГПУ
Директор ДП "Укрінтеренерго" затриманий у справі про закупівлі вугілля у Південно-Африканської Республіки.

Директор ДП "Укрінтеренерго" затриманий у справі про закупівлі вугілля у Південно-Африканської Республіки. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури України.

"В даний час досудовим розслідуванням встановлено, що директор ДПЗД "Укрінтеренерго", зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно та за попередньою змовою групою осіб, достовірно знаючи про мінімальних якісних показників вугілля, який може бути використаний для українських теплоелектростанцій, в серпні 2014 року свідомо уклав контракт з компанією Steel Mont Trading Ltd (Великобританія) про придбання вугілля у кількості 1 млн метричних тонн походженням з Південно-Африканської Республіки, який за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання", - сказано в повідомленні.

При цьому, як наголошується, внаслідок неодноразового підписання додаткових специфікацій до зазначеного контракту та змін до нього фактична вартість придбаного вугілля зросла з початкових 86 дол. за метричну тонну до 134 дол.

"Після фактичного надходження першої партії закупленого вугілля та встановлення його непридатності для спалювання в печах вітчизняних ТЕС службові особи державного підприємства своєчасних заходів до розірвання контракту та застосування штрафних санкцій не прийняли, внаслідок чого допущено придбання свідомо неякісного вугілля на загальну суму майже 30 млн дол., що згідно офіційного курсу НБУ складає майже 400 млн грн", - повідомили в ГПУ.

"За таких обставин доставлений з ПАР вугілля на сьогоднішній день для самостійного спалювання в печах Зміївської та Трипільської ТЕС не використовується, а спалюється виключно в суміші з російським вугіллям", - відзначили в прес-службі.

Досудовим слідством дії директора "Укрінтеренерго" кваліфіковані як розтрата коштів державного підприємства в особливо великому розмірі за ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

На підставі рішення суду 4 грудня 2014 року підозрюваний затриманий з метою приводу його до суду для розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Зазначимо, зараз директором ДП "Укрінтеренерго" є Володимир Зіневич.

Нагадаємо, у вересні Кабінет міністрів України уклав угоду з Південно-Африканською Республікою на поставку 1 млн т вугілля.

Екс-міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан 10 листопада побував у головному слідчому управлінні Генпрокуратури. Там він дав свідчення, зокрема, щодо закупівлі Україною вугілля в ПАР.

Нагадаємо, перші 84,2 тис. т вугілля з ПАР прибули в Україну 23 жовтня. Друге судно з 79 тис. т вугілля з ПАР прибуло в Україну 30 жовтня. 9 листопада 2014 р., з ПАР прибуло третє судно Bottiglieri Challenger з енергетичним вугіллям антрацитної групи об'ємом близько 85 тис. тонн. 11 листопада компанія Steel Mont відмовилася підписувати нову угоду на постачання вугілля з компанією "Укрінтеренерго".