ua en ru

Британія звинуватила російські ВПС в порушенні роботи цивільної авіації

Російські військові літаки, що літають поблизу повітряного простору Великобританії, порушують роботу цивільної авіації. Про це заявили у британському Міністерстві закордонних справ, передає BBC.

За інформацією Reuters, у четвер МЗС Великобританії викликав російського посла й попросив пояснити, чому два російські бомбардувальники пролетіли над Ла-Маншем і тим самим змусили диспетчерів змінювати курси цивільних літаків.

"Ми викликали російського посла для пояснення інциденту, який порушив роботу цивільної авіації", - сказав представник британського МЗС.

Напередодні британські винищувачі Typhoon були підняті по тривозі у зв'язку з появою над Ла-Маншем двох російських бомбардувальників Ту-95. За інформацією Daily Mail, перехоплювачі настільки близько підійшли до російських бомбардувальників, що могли обмінюватися з їх пілотами знаками.

У Лондоні підкреслили, що літаки ВПС Росії залишалися в нейтральній зоні і не порушили британський повітряний простір. Пролетівши над Ла-Маншем, обидва Ту-95 повернули на північ і зникли.

Як зазначили британські військові, зазвичай Ту-95 російських ВПС літають над Північним морем і практично ніколи не підлітають до Ла-Маншу. Експерт дослідницького центру Королівських об'єднаних служб Елізабет Кінтана припустила, що російські військові хотіли перевірити швидкість реакції британських ВПС.

В останні місяці літаки військово-повітряних сил НАТО понад десятка разів перехоплювали російські військові літаки над Балтикою. У Брюсселі підкреслювали, що подібні польоти несуть загрозу для цивільних літаків.