ua en ru

Кому категорично не можна їсти вишні, незважаючи на їх корисність

Кому категорично не можна їсти вишні, незважаючи на їх корисність Фото: Вишня багата вітамінами (pixabay.com)

Вишня - дуже багата вітамінами і є низькокалорійною. Вона з черешнею належить до роду слив, але вони абсолютно не "близнюки".

Дієтолог Світлана Фус розповіла, чим корисна вишня, і кому її їсти категорично не рекомендується.

Чому вишня корисна

Вишня - чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22. У черешні Індекс також низький - 25.

У вишні та черешні присутні макро- і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також пектини, клітковина, а це 5-8% від денної норми в 100 г ягід.

Плоди вишні, особливо терпкі кислі сорти, містять мелатонін-гормон, що поліпшує сон, надає антидепресивну дію.

Вживання ягід, що містять вітамін З, вітаміни групи В, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину і пектин - чудово для організму.

Що ще робить вишня

  • Позитивно діє на роботу серця і стан судин.
  • Робить позитивний вплив на рівень кров'яного тиску.
  • Допомагає в роботі нервовій системі.
  • Служить для профілактики простудних захворювань.
  • Покращує травлення, перистальтику кишечника, допомагає при запорах.
  • Добре впливає на сітківку ока, стан волосся і нігтів.

Кому ягода протипоказана

  • людям з гострими і хронічними захворюваннями травного тракту;
  • при виразці або гастриті з підвищеною кислотністю;
  • при алергічної реакції на вишню слід відмовитися від вживання.
  • Через високий вміст органічних кислот, вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тому після їжі краще прополоскати ротову порожнину.