ua en ru

Від "чаювання" до революції: до чого може призвести криза легітимності влади

Від "чаювання" до революції: до чого може призвести криза легітимності влади Фото: криза легітимності влади, як правило, призводить до революцій
Валентин Гладких
Валентин Гладких
Кандидат философских наук, политический аналитик
Українська "еліта" досі не усвідомила, що без вирішення принципового питання про представництво Українська держава ніколи не подолає кризи легітимності влади і буде балансувати на грані революційної ситуації до тих пір, поки не опиниться за нею.

Українська "еліта" досі не усвідомила, що без вирішення принципового питання про представництво Українська держава ніколи не подолає кризи легітимності влади і буде балансувати на грані революційної ситуації до тих пір, поки не опиниться за нею.

В полоні ілюзій та історичних паралелей

Українцям властиво у всьому шукати і знаходити історичні паралелі. Особливо якщо ці паралелі можна використовувати для обдурення населення політичною пропагандою або, на худий кінець, комерційною рекламою.

наприклад, один вітчизняний пивний бренд стверджує, що "Конституція США, найстаріша Конституція у світі". І тут же поспішає додати, що, виявляється, "Конституція Пилипа Орлика на 70 років старше".


Круто. І в душі українця, з келихом вітчизняного пива в руках, гордість піднімається до рівня ВВП Сполучених Штатів.

Будь-які питання про те, чи може що-небудь, у принципі, бути старшим, ніж стара, і про те, наскільки взагалі правомірно порівнювати Конституції США та Конституції Пилипа Орлика, після кількох келихів пива втрачають свою актуальність.

Отож, зосередимося на інший, менш очевидною, історичної паралелі, яку з успіхом могли б використовувати виробники і продавці чаю.

Від "Бостонського чаювання" до "ЕвроМайдана"

Якщо вірити підручникам історії, то Американська революція почалася з "Бостонського чаювання", коли колоністи, протестуючи проти невиправдано високих, на їх думку, цін на чай, знищили в порту вантаж, який належав Англійській Ост-Індської компанії.

У свою чергу, Українська Революція Гідності, якщо вірити Мустафі Найєму, почалася з його поста в Twitter, у якому він запрошував українців на Майдан "попити чайку".

Виходить, в обох випадках "спочатку було чаювання".

Криза легітимності: від революційної ситуації до залпу "Аврори"

Втім, будь-який повірив підручників історії або "батькові української революції", нині променявшему журналістське перо на депутатський значок, ризикує уподібниться нашим не настільки далеким предкам - Homo Soveticus. Вони щиро вірили в те, що постріл крейсера "Аврора", придуманий у свій час одним кінорежисером виключно для більшого драматичного ефекту, насправді послужив початком для Великої Жовтневої Соціалістичної Революції.

насправді, початком будь-якої революції є революційна ситуація, коли "верхи не можуть, а низи не хочуть".

Незважаючи на те, що сам термін "революційна ситуація" ввели в науковий обіг марксисти, цей феномен відомий дуже давно.

Наприклад, у Стародавньому Китаї, в таких випадках говорили, що правляча династія "втратила Мандат Неба".

Пізніше, вже в Європі в побуті з'явилося вираз "Vox populi vox Dei", що в перекладі означає: "глас народу - глас божий".

У наш час, в таких випадках кажуть: "влада втратила легітимність". Іноді як синонім заявляють: "Кредит народної довіри влада вичерпала".

Що це означає для влади, прекрасно розуміли в першу чергу теоретики "ненасильницьких революцій".

Питання представництва: хто і чиї інтереси представляє

Принципово важливим моментом є те, що в сучасних умовах влада є владою не в силу того, що вона "від Бога".

В умовах представницької демократії, єдине джерело влади - народ, який делегує свої повноваження публічних, державних інститутів - різним представницьким органам, члени яких обираються громадянами.

Саме тому ключовим питанням для будь-якої представницької демократії є питання представництва.

Точніше, сукупність питань про те, яким чином, кого, як і на яких умовах, народ уповноважує представляти свої інтереси.

до Речі, основним гаслом Американської революції були слова: "No taxation without representation" – "Немає податків без представництва!", означає, що американські колоністи відмовлялися виконувати закони, прийняті британським парламентом, представництва в якому вони не мали.

Між іншим, ціни на чай після перемоги Революції не впали - впало панування Британії над колоніями, розташованими в Північній Америці, позицію яких корона не вважала гідною своєї уваги.

Вимоги учасників Революції Гідності в деякому роді були схожі.

Люди вимагали очищення і оновлення влади, що втратила довіру народу.

На жаль, українське суспільство не дозріло до розуміння того, що оновлення, ні очищення влади неможливе без принципової зміни алгоритму і процедур формування представництва.

Тому замість очищення і оновлення влади ми отримали "перезавантаження": CTR-ALT-DEL і вуаля: на те ж "залізо" встановлений той же софт.

В "представницьких" органах України повною мірою представлені лише інтереси найбільш впливових ФПГ, які не тільки не тотожні, але й часто не мають нічого спільного з інтересами українського народу.

На політичній сцені, безумовно, танцюють інші маріонетки, але нитки, що визначають їх руху, залишилися в тих же руках.

Саме тому, незважаючи на риторику "народних трибунів" всіх мастей, в суспільній свідомості домінує уявлення про те, що представники української влади (законодавчої, виконавчої, судової) представляють і захищають виключно свої власні інтереси.

Саме тому, рівень легітимності – довіри до владних інститутів в Україні катастрофічно низький, а ситуація в країні балансує на межі соціального вибуху.

І питання не тільки в тарифах на комунальні послуги або розмірах депутатської зарплати.

остання Частина: вибір між завітами Лінкольна і Леніна

Проблема в тому, що абсолютна більшість громадян України відчувають катастрофічну відчуженість - народу від влади та влади від народу.

В такому ракурсі, поява в парламенті "нових осіб і політичних сил", переформатування коаліції, створення нового коаліційного уряду і т.д. і т. п. - абсолютно нічого не значить для людей і сприймається ними виключно як "договірняк" "олігархами", спрямований на захист і забезпечення інтересів "сильних світу цього".

Як тут не згадати оспівану в рекламі пива Конституцію Пилипа Орлика, яка встановлювала основи взаємин між козацькою старшиною, але при цьому абсолютно ігнорувала масу простого люду.

У цьому аспекті вона була набагато ближче до "Великої Хартії Вольностей", ніж до Американської Конституції.

І, відповідно, творіння Пилипа Орлика не старше 70 років першої у світі Конституції в сучасному розумінні цього слова, а на 500 років молодші документа, що встановлює права і привілеї феодальної знаті.

Але часи змінюються.

Спроби "еліт" законсервувати систему і за будь-яку ціну зберегти свій привілейований статус свідомо приречені на провал.

Система "виборів без вибору", неминуче веде до застою, загнивання і колапсу.

Коротше кажучи, пора переходити від парадигми "Великої Хартії Вольностей", фіксує феодальні привілеї, до принципів, свого часу точно сформульованим Авраамом Лінкольном: "Уряд народу, яке здійснюється народом і в інтересах народу".

Без цього криза легітимності неминуче призведе до революційної ситуації.

І чим вище різниця на кінцях електричної дуги між тими, хто є, і тими, кого представляють, тим сильніше буде розряд.