ua en ru

Зуївська ТЕС через 3 дні може зупинитися через відсутність поставок вугілля

Зуївська теплоелектростанція знаходиться на межі зупинки через блокування поставок вугілля газових марок з території, підконтрольній Україні. Про це повідомляє прес-служба компанії ДТЕК.

На станції залишилося 13 тис. т вугілля на 3-4 дні, після чого вона може припинити виробництво електроенергії.

"Наслідки відключення станції можуть бути катастрофічними для енергосистеми України, Донбасу і Придніпров'я", - відзначили в компанії.

Зокрема, частина Донецької області буде повністю знеструмлена, включаючи населення та промислові підприємства, 1 млн українців залишиться без води через знеструмлення каналу Сіверський Донець - Донбас, шахтарів Павлограду і Добропілля нікуди буде відвантажувати 200 тис. т вугілля на місяць, а об'єднана енергосистема України втратить ТЕС, яка є резервирующей для Дніпровської енергосистеми.

Зазначимо, що Зуївська ТЕС знаходиться в Зугресі, який захоплений бойовиками. Станція для роботи використовує вугілля газових марок, що видобуваються шахтами ДТЕК Павлоградвугілля (Дніпропетровська область) і ДТЕК Добропіллявугілля (північ Донецької області). У зв'язку з бойовими діями з липня 2014 р. постачання вугілля ДТЕК на Зуєвську ТЕС суттєво зменшилися за руйнувань залізної дороги та під'їзних шляхів до ТЕС. З кінця січня 2015 р. постачання вугілля були припинені повністю - з боку українських властей введено заборону на рух вагонів в напрямку Зугресу.

Нагадаємо, в кінці лютого Міненерго визначило Зуєвську ТЕС і ще 18 об'єктів у числі виробників електроенергії на території, яку контролюють бойовики.