ua en ru

ЗВТ з ЄС однозначно поліпшить інвестиційний клімат України, - екс-міністр економіки

Україна однозначно поліпшить інвестиційний клімат внаслідок пристосування національного законодавства до норм і правил ЄС. Про це написав колишній міністр економіки України Богдан Данилишин, який зараз перебуває в Чехії.

«В даний час є різні експертні оцінки щодо можливих вигод і втрат від впровадження угоди про ЗВТ між ЄС і Україною. Однак можна говорити, що Україна однозначно поліпшить інвестиційний клімат внаслідок пристосування національного законодавства до норм і правил ЄС», - зазначив екс-міністр.

Зокрема, за його словами, передбачений у рамках євроінтеграції газовий хаб на базі підземних сховищ газу, допоможе залучити інвестиції в модернізацію газотранспортної системи. «Він актуально вписується в сучасну політику ЄС щодо створення нової цільової моделі газового ринку ЄС, дозволить знизити ціни на газ для країн Східної Європи і Балтії на 20-30%. Такого ж ефекту слід очікувати і Україні. Крім того, газовий хаб вирішить питання диверсифікації поставок газу в Україну і дасть можливість залучити більше інвестицій в модернізацію газотранспортної системи», - упевнений Данилишин.

У той же час, він нарікає, що проблемним питанням залишається інтеграція електроенергетичної системи України до європейської електроенергетичної мережі. Для повного приєднання енергосистеми України, за його словами, необхідно залучити додаткові інвестиції.

«За офіційними і експертними оцінками - 1-1,5 млрд дол. для модернізації об'єктів електроенергетики з метою виконання європейських стандартів надійності роботи енергосистеми, підвищення якості електроенергії, також сприятиме зростанню собівартості і цін на електроенергію на внутрішньому ринку», - додав Данилишин.

При цьому, екс-міністр економіки переконаний, що серед позитивних ефектів для національного ринку електроенергії від імплементації ЗВТ є підвищення його прозорості, відкритості доступу до транспортної інфраструктури, збільшення інвестицій в модернізацію, підвищення надійності, якості та екологічності електропостачання.