ua en ru

ЗВТ з Канадою дає Україні прямі вигоди й перспективні можливості

ЗВТ з Канадою дає Україні прямі вигоди й перспективні можливості Фото: президент України Петро Порошенко та канадський прем'єр Джастін Трюдо

Втім, різкого сплеску торгового обороту між країнами очікувати не варто

Підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою дає Україні не стільки прямі вигоди, у вигляді різкого нарощування товарообігу, скільки ряд перспективних можливостей. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "ЗВТ України з Канадою: нові горизонти для українського бізнесу".

"Я не можу сказати, що очікую якогось сплеску торгового обороту відразу. У той же час, очевидно, що Україна зацікавлена у створенні для бізнесу максимально сприятливих умов експорту в будь-яку країну. Тобто, щоб були максимально диверсифіковані напрямки експорту", - зазначив економічний експерт Борис Кушнірук.


Різкого зростання експорту не очікують і в Мінекономрозвитку і торгівлі. І, перш за все, глобальної системи захисту, яку має Канада.

"У Канади є глобальні квоти для всього світу, крім нафти, в рамках яких можуть експортувати компанії. І цю систему захисту Канада відстояла в СОТ, на відміну від інших членів, - підкреслила заступник голови МЕРТ - торговий представник України Наталія Микольська. - І поза квот коштують досить великі мита".

Втім, хоча прямі вигоди від підписання угоди про ЗВТ з Канадою можуть бути не дуже значними, Україна може отримати додаткові можливості.

"Підписання ЗВТ з Канадою - це робочий процес, я б не перебільшував його значимість, але він може створити додаткові можливості для того, щоб готуватися до виходу на ринок США, - додав Кушнірук. - Враховуючи, що у США та Канади є безмитна торгівля, то це створює додаткові можливості виготовляти продукцію, яка може потрапляти і на ринок США. А це величезний ринок, тому він може бути цікавим для українських товаровиробників, які навряд чи можуть конкурувати з продукцією високої вартості".

На інші плюси від ЗВТ з Канадою зазначив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

"Можливо, відкриваються для нас можливості трансферу якихось технологій з Канади. Але знову-таки, розраховувати, що це буде у величезних обсягах, не варто, - зазначив Устенко. - Але це знакова подія, тому що інші країни будуть охоче підписувати аналогічні угоди з Україною. Зараз в робочому стані, близькому до завершення, знаходиться договір про ЗВТ з Ізраїлем. Аналогічний договір скоро буде готовий до підписання з Туреччиною".

Крім того, канадським бізнесом Україна може розглядатися, як промисловий хаб, зазначила Наталія Микольська.

"У нас дешева робоча сила, розвинена логістика. Якщо вони передадуть в Україну технології, що будуть ввозити обладнання за нульовими ставками, переробляти продукцію, запускати виробництво, то це додаткові інвестиції, нові робочі місця і зростання економіки", - заявила торговий представник.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розраховує на залучення канадських інвестицій.