ua en ru

“Знаю і підтримую”, — думка громадян про децентралізацію (дослідження)

“Знаю і підтримую”, — думка громадян про децентралізацію (дослідження)

Децентралізація, започаткована попереднім Урядом, буде продовжена вже новим Міністерством громад і територій України, сама назва якого підкреслює пріоритетність цієї реформи.

Учасники платформи “Однодумці” побували в Києві, Рівному, Луцьку, Тернополі, Хмельницькому, Херсоні та Миколаєві. Пояснюючи на конкретних кейсах, що таке європейська і євроатлантична інтеграція, ініціювали діалог з містянами і заохочували до розвитку громадської активності.

Для нас було важливим почути і зібрати ініціативи громадян, водночас ми хотіли дізнатися, яким є відлуння реформ для кожного громадянина. У нашому опитуванні взяли участь понад двісті респондентів.

Наш сьогоднішній аналіз присвячений децентралізації.

  1. Поінформованість людей щодо реформи

Майже 90% респондентів володіють інформацією про реформу. Лише кожен десятий заявив, що не знає про неї. Зауважимо, що наші респонденти - це люди з активною громадянською позицією.

Висновок перший. У просуванні реформи держава може спиратися на лідерів думок й пасіонаріїв.

  1. Сприйняття реформи

Є гарна новина — абсолютна більшість респондентів (74%) оцінюють реформу “позитивно”.

На ключове питання «Які зміни ви спостерігаєте у своєму населеному пункті у

результаті реформи?» відповіді були такі (у порядку спадання): місцева влада

отримала більше коштів на виконання своїх повноважень, помітні заходи у сфері енергозбереження та енергоефективності, триває активне будівництво об’єктів соціальної інфраструктури. Водночас 28,6% опитаних наголошують, що зміни не помітні.

Висновок другий. Дії говорять голосніше слів.

  1. Від локального до глобального

Дослідження виявило, що значна кількість респондентів не розуміється на сутності поняття «реформа». Наприклад, як реформа тлумачиться респондентами: ремонт доріг, шкіл, будівництво сміттєспалювального заводу.

Громадяни фокусуються на вирішенні локальних проблем та сприймають окремі мікропроекти як загальне втілення реформи.

Залученість людей на місцях до процесу розробки й ухвалення рішень попри всі здобутки залишається низькою.

Висновок 3. Бюджети участі, проекти місцевого розвитку, громадські обговорення та інші інструменти залучення людей мають розширюватися.

Децентралізація є вимогою часу, тому має залишатися серед головних пріоритетів держави. Цю реформу підтримують міжнародні партнери, парламентарі та урядовці, а головне — її підтримують люди на місцях. Тому платформа «Однодумці» продовжуватиме свою роботу, спрямовану на розвиток низової активності шляхом збору та просування ініціатив, а також формування “робочого зошита” з побажаннями від активних громадян до влади в частині децентралізації.