ua en ru

Значну частку чорного ринку зброї в Україні становлять армійські макети, - МВС

Значну частку чорного ринку зброї в Україні забезпечують габаритні макети пістолетів, револьверів і автоматів з армії, які зловмисники переробляють в бойову зброю. Про це пише газета "Дзеркало тижня".

Значну частку чорного ринку зброї в Україні забезпечують габаритні макети пістолетів, револьверів і автоматів з армії, які зловмисники переробляють в бойову зброю. Про це пише газета "Дзеркало тижня".

Заступник глави Міністерства внутрішніх справ (МВС) Віктор Ратушняк в листі прем'єр-міністру України Миколі Азарову повідомляє, що з 30 серпня 2013 р. за сім днів проведення цільової операції "Зброя та вибухівка" було виявлено 707 фактів незаконного обігу вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухівки. А за весь період проведення операції з незаконного обігу вилучено 10,746 тис. одиниць вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових пристроїв. Більшу частину з цих тисяч одиниць військового майна складають боєприпаси, оскільки їх облік ведеться поштучно.

Збройні сили масово розпродують бойову зброю громадянам (у тому числі - представникам кримінального світу) - пістолети, автомати, кулемети, боєприпаси, під виглядом нібито безпечних масогабаритних макетів зброї.

Комісія Міноборони укладає договори з суб'єктами госпдіяльності, наділеними Кабміном повноваженнями у сфері торгівлі надлишковим військовим майном, включаючи продаж зброї і бойової техніки на внутрішньому ринку.

В листі заступника голови МВС зазначається, що так звані військові комплекти зброї (пістолети Макарова, револьвери системи Нагана) без стовбурів продаються підприємствам, що спеціалізуються на виготовленні та торгівлі спецзасобами, і в подальшому комплектуються стовбурами для відстрілу набоїв з гумовими кулями. Вартість такої зброї в роздріб складає приблизно 4 тис. грн, тоді як "Укрспецекспорт" та "Укроборонсервіс" продають ці вироби за ціною 30-50 грн за штуку.

Великою популярністю користуються масогабаритні макети пістолетів, револьверів, автоматів і кулеметів Калашникова, снайперських гвинтівок та іншої вогнепальної зброї військового призначення.

Повідомляється, що схема продажу бойової зброї армією налагоджена й виглядає так - уповноважене підприємство, уклавши договір з Міноборони на продаж зброї на внутрішньому ринку, проводить конкурс. Далі по паперам відбувається передача права власності на зброю підприємству - переможцю конкурсу. Потім новий власник зброї, не отримуючи його у військовій частині, доручає продавцю здійснити переробку виробів в масогабаритні макети або пристосування для відстрілу гумових куль. Встановити на цьому етапі, чи дійсно вироби були демілітарізовані, дуже складно, оскільки вони вже зняті з обліку у Збройних силах.

Подібний макет зброї можна купити без будь-яких дозволів та ліцензій. Враховуючи наявність фахівців, що мають необхідні навички і готових за винагороду порушити закон, на тіньовий ринок зброї надходить усе більша кількість відновленої бойової вогнепальної зброї.