ua en ru

Значна частина вилученого у бойовиків озброєння та техніки потрапили на схід України з території РФ, - Міноборони

Значна частина вилучених у бойовиків зразків озброєння та військової техніки потрапили на схід України з території РФ.

Значна частина вилучених у бойовиків зразків озброєння та військової техніки потрапили на схід України з території РФ. Про це сьогодні на брифінгу заявив заступник начальника головного командного центру Збройних сил України полковника Юрій Миколенко.

"На сході України фіксується дуже багато випадків вилучення у бойовиків зразків озброєння та військової техніки, які мають іноземне походження, тобто не були обліковані і не використовувалися до цього на території нашої держави. Спираючись на проведений попередній аналіз цих зразків ОВТ, найімовірніше можна говорити про Російську Федерацію як країну походження вилученої техніки та зброї", - зазначив Миколенко.

За його словами, найбільш яскравим свідченням цього є останній випадок, коли 27 червня 2014 р. було заблоковано, а потім захоплено танк, який бойовики використовували під час атаки на українську військову частину в Артемівську. На обліку у Збройних силах України даний танк Т-64БВ не перебував і не перебуває.

"Тривають відповідні ретельні перевірки, але після попереднього аналізу з'ясовано, що танк Т-64БВ під цим заводським номером був випущений у жовтні 1987 р. на Харківському танковому заводі і відправлений до військової частини, яка на той час дислокувалася на території Росії. На даний час є можливість стверджувати, що бойова одиниця до останнього часу перебувала у списках 205-ї мотострілецької бригади, яка дислокується у російському місті Будьоновську. Про це свідчать корпусний номер танку, номери його агрегатів, а також акумуляторні батареї, виготовлені на одному з підприємств у Санкт-Петербурзі", - зазначив офіцер.

Як підкреслив полковник Миколенко, подібні висновки зроблені і по решті захопленої у терористів зброї. Зокрема, вилученим у бойовиків БМ-21 "Град", РПО-А "Шмель", автоматам і снайперським гвинтівкам новітніх модифікацій, які використовуються в армії РФ.