ua en ru

Зімбабвійське законодавство перешкоджає Impala Platinum інвестувати 10 млрд дол. у видобуток платини

У Зімбабве місцеве законодавство перешкоджає приходу іноземних інвестицій в гірничорудну сферу економіки. Компанія Impala Platinum, другий в світі за величиною виробник металу, заявила про намір інвестувати близько 10 млрд дол. на розширення свого бізнесу в цій країні, але тільки за умови, що уряд Зімбабве скасує законодавство про володіння активами іноземних компаній, яке зобов'язує іноземних інвесторів віддавати половину своїх активів в управління місцевому населенню. Про це повідомляє Bloomberg.

У Зімбабве, яка має найбільші у світі запаси платини після Південної Африки, раніше в цьому році прийнятий закон, який зобов'язує іноземні компанії поступатися не менше 51% їх місцевих активів чорному населенню. У країні також працюють Anglo American Platinum, найбільший в світі виробник платини, і Aquarius Platinum, які також скаржаться на цю норму.

"Це були б мільярди доларів, ймовірно, близько 10 млрд. Але в такому разі 51% капіталу просто не працює", - сказав в інтерв'ю в Йоганнесбурзі вчора головний виконавчий директор Impala Platinum Девід Браун.

Impala вперше інвестувала в Зімбабве в 2001 р., коли придбала 30% Zimbabwe Platinum Mines Ltd. за 47 млн дол. В даний час компанія є найбільшим інвестором в гірничорудну сферу Зімбабве.

Країна тільки почала відновлення після десятирічної рецесії, викликаної захопленням власності і бізнесу білого населення для перерозподілу на користь чорних фермерів, які ведуть натуральне господарство.