ua en ru

Журналісти знайшли нове фото офіцера ГРУ Чепіги на стенді героїв РФ

Журналісти знайшли нове фото офіцера ГРУ Чепіги на стенді героїв РФ Фото з матеріалів справи (bellingcat.com)

Фото підтверджує схожість між офіцером ГРУ Анатолієм Чепігою та підозрюваним в отруєнні Скрипалів "Русланом Бошировим"

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat спільно з журналістами "Радіо Свобода" знайшли у відкритих джерелах фото, яке підтверджує схожість між російським офіцером ГРУ Анатолієм Чепігою та підозрюваним в отруєнні Сергія і Юлії Скрипаль "Русланом Бошировим". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свободу".

Повідомляється, що журналісти-розслідувачі переглянули тисячі фотографій і кілька годин відео, зроблені випускниками Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища та відвідувачами в музеї історії училища, щоб перевірити, чи розміщено фото Чепіги на стенді "Випускники-герої" у музеї.

Завдяки пошуку журналісти дійсно виявили в музеї історії училища фотографію Чепіги. На фото, зроблене під час зустрічі випускників 2017 року, чітко видно Анатолій Володимирович Чепіга, читаються його ім'я, прізвище і по батькові.

Фото (svoboda.org)

Нагадаємо, сьогодні міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в Україні впізнали офіцера Головного розвідувального управління ГРУ РФ, який підозрюється в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у британському місті Солсбері і причетний до вивезення колишнього президента України Віктора Януковича до Росії в 2014 році.

Раніше в розслідуванні Bellingcat було встановлено особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.

Раніше в Британії встановили осіб двох чоловіків, які фігурують в отруєнні Скрипалів в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові з метою вбивства з використанням речовини "Новичок". Пізніше було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву. Також у Британії заявили, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії.