ua en ru

Журналіст: військова прокуратура розслідує корупцію серед головних закупівельників МО

Факти корупції при проведенні держзакупівель з боку вищих чиновників Міністерства оборони підтверджуються свідченнями самих учасників тендерів, а по низці епізодів Військовою прокуратурою порушені кримінальні справи. Про це заявив журналіст Кирило Сазонов, передають українські ЗМІ.

За словами автора, "ситуація з чистотою закупівель Міноборони діаметрально розходиться з тим, як намагаються її представити заступник міністра оборони Юрій Гусєв, а також в. о. голови Департаменту держзакупівель Міноборони Олександр Інжиєвський".

Журналіст зібрав свідчення учасників тендеру на закупівлю взуття, перевіривши достовірність фактів, озвучених депутатом Тетяною Чорновол. За даними ЗМІ, парламентарій повідомила, що технічні умови тендеру були прописані закупівельниками Міноборони під протектор берців виробництва компанії "Таланлегрпром". Тим самим фірма опинилася у привілейоване становище і перемогла у більшості тендерів, хоча іншими учасниками пропонувалася більш дешеве і якісне взуття.

Зокрема, за даними ЗМІ, представник компанії "Валтекс" Юлій Марданшин підтвердив, що їхнє взуття визнали таким, що не відповідає ТУ тільки через інший малюнок протектора.

"Олександр Інжиєвський (стверджуючи, що "Таланлегпрома" був єдиним учасником тендеру, чиї пропозиції відповідали вимогам ТУ) насправді вважає нас ідіотами? На обличчя всі ознаки прописування умов тендеру під конкретного переможця. І ніяка система електронних торгів, ніяка Prozzoro тут не допоможе позбутися від корупційної складової", - пише Кирило Сазонов.

Як зазначає журналіст, підтверджується "корупційний зговір" і при закупівлі шкарпеток для військовослужбовців. За словами Сазонова, "в Міноборони заявили, що тендер пройшов чесно, оскільки ціна шкарпеток у його переможця - компанії "КиевЛегпром" - була нижчою пропозиції "Київської шкарпеткової фабрики", яка ці шкарпетки і випускає (фабрика запропонувала 9,12 грн, посередник - 8,94 грн)". Проте голова громадської антикорупційної організації Віктор Неганов з'ясував, що фірма-посередник потім закупила значну частину шкарпеток у виробника "Київської шкарпеткової фабрики" по 7 грн за пару, додав журналіст.

"Така ситуація вказує, що на торги в Міноборони компанія виробник і фірма прокладка виходили з погодженою і договірною позицією, яка призвела до збільшення ціни на 40% від ринкової", - пише Сазонов.

Журналіст вказує, що Юрій Гусєв дистанціювався від тендерів, заявивши, що не впливає на вибір постачальників, але в такому разі він повинен "назвати прізвище чиновника, який повинен за це відповісти". Сазонов підкреслює, що подібної думки дотримується і Військова прокуратура, яка кваліфікує операцію як розтрату майна в особливо великих розмірах. "Відкрито кримінальну справу за статтею 191 ч 5. Так що чекаємо продовження історії", - уточнює автор розслідування.