ua en ru

Журналіст звинуватив ВООЗ у непослідовності

Журналіст звинуватив ВООЗ у непослідовності

Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) звинуватили у непослідовності та у політичних пріоритетах в прийнятті рішення. З такою заявою у колонці виступив редактор журналу Форбс Майкл Ожанін.

Так, журналіст поділяє стурбованість світової медичної спільноти щодо доцільності проведення Олімпійських Ігор у Ріо-де-Жанейро у зв’язку з поширення вірусу Зіку.


"Варто згадати про те, скільки людей постраждало через те, що ВООЗ та інші організації помилялись роками щодо ДДТ (інсектицид). ВООЗ поширила епідемію Еболи у 2013, дозволивши інфекційному захворюванню, якому можна запобігти, вийти з-під контролю", - відзначає журналіст.

На його думку, пріоритети організації "здаються більш політичними, ніж медичними - і недавні випади проти електронних сигарет показують, що ВООЗ більше звертає увагу на силу та контроль, ніж на науку".

"Бюджет ВООЗ складає понад 4,4 мільярди доларів США, та формально підзвітний членам правління, які, в свою чергу, можуть впливати на стратегічні політичні рішення, використовуючи систему голосування "один штат-один голос" у Асамблеї ВООЗ. На практиці, представництво із правом голосу у багатосторонніх організаціях може бути поставлене під загрозу організаційними структурами, що дозволяють приймати основні рішення порядку денного або поза структурами представників, або через включення численних фондів, що є "на слуху" і спотворюють широкі стратегії в секторі", - аргументує експерт.

Нагадаємо, як писали ЗМІ, наприкінці травня 150 експертів з питань охорони здоров’я подали відкритого листа до відповідної агенції ООН, закликаючи відмінити чи перенести Олімпійські ігри в Бразилії. Натомість ВООЗ заявила, що перенесення або відміна Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро не матиме значного впливу на глобальну ситуацію з поширенням вірусу Зіка. Зараз учасники ігор ставлять під питання свою участь у Літніх Олімпійських іграх у Бразилії, беручи до уваги спалах вірусу Зіка.