ua en ru

Жовтенко: Замість стандартів НАТО в Міноборони "плодять" корупцію

Перехід до стандартів НАТО, яке декларує Міноборони, будується на мисленні старого "радянського зразка". Про це на своєму блозі заявив експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

"За словами глави держави, в найближчих планах вищого керівництва завершення реформування та створення нової української армії, армії, яка відповідає стандартам НАТО. Однак, щоб перейти на такі стандарти, недостатньо лише налагодити постачання обмундирування або домовитися про передачу нашій країні тих або інших зразків озброєнь. Для цього потрібна системна робота, яка передбачає бачення всієї системи національних збройних сил - починаючи від тилового забезпечення... Так, наприклад, більш ніж сумнівним виглядає "експеримент" з передачі військовим частинам обов'язків самостійно забезпечувати військовослужбовців харчуванням. Зокрема, у Львівській академії сухопутних військ та Одеській береговій базі МВС солдати вже замінили на кухні... кухарів і посудомийок. Як такий досвід наблизить українських військовослужбовців до Натовських стандартів - велике питання", - зазначає експерт.

Проблему, за словами Жовтенка, не вирішують навіть прийшовші в Міноборони волонтерські кадри - помінявши громадську роботу на великий кабінет, вони швидко переймають звички і досвід, "відточений" чиновниками ще у часи СРСР.

"Замість того, щоб передати завдання постачання армії приватному сектору, встановивши зрозумілі та прості правила "безвідкатних" тендерів, і таким чином якісно покращити саму систему (до речі, така практика прийнята, зокрема, в США - НАТОвської з всіх НАТОвських країн), деякі чиновники Міноборони наполягають на поверненні "совкової" системи організації харчування солдат, що несе в собі ще великі корупційні ризики", - стверджує Жовтенко.

За його словами, Україна перебуває у стані війни з противником, мають незрівнянно більшими за чисельністю збройними силами. "Саме якість військової підготовки наших бійців, і їх мотивація можуть стати вирішальними факторами у цьому протистоянні. Однак, військове керівництво, як і раніше не проти повернути солдатів з навчальних полігонів в кухні і їдальні...", - наголошує Тарас Жовтенко.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, наряди на кухню, які наша армія успадкувала від СРСР, пішли з вітчизняного армійського життя тільки в 2007 році. Зазначалося, що тоді цивільний міністр оборони Анатолій Гриценко за прикладом країн НАТО віддав годування військовослужбовців на аутсорсинг комерційним фірмам, з якими Міноборони укладало контракти. В результаті понад 5 тисяч військовослужбовців змінили чищення картоплі і миття посуду на заняття з бойової підготовки та професійне навчання.