ua en ru

Жертвами потужного землетрусу в Південній Азії стали понад 50 осіб

Жертвами потужного землетрусу в Південній Азії стали понад 50 осіб Фото (ITV News): землетрус у регіоні Південної Азії

Спочатку магнітужа зафіксованої в Афганістані стихії оцінювалася у 7,7 балів за шкалою Ріхтера

Потужний землетрус магнітудою у 7,5 бала за шкалою Ріхтера вдарив сьогодні, 26 жовтня, відразу по трьох азіатських країнах - Пакистану, Індії та Афганістану. Про це в понеділок близько опівдня повідомило китайське міжнародне агентство "Сіньхуа" у Twitter.

Як зазначає Reuters, в результаті землетрусу на північному сході Афганістану загинули щонайменше 53 людини.

Зокрема, кількість жертв стихії у Південній Азії складає як мінімум 17 осіб в Афганістані, тоді як у сусідньому Пакистані загинули вже 36 осіб.

Жертвами потужного землетрусу в Південній Азії стали понад 50 осіб

Також повідомляється про загибель 12 школярок в афганській провінції Тахар під час екстреної евакуації.

За даними Xinhua, підземні поштовхи відчувалися у віддалених районах Пакистану і афганській столиці Кабулі.

Водночас, як уточнюється в повідомленні, в сусідньому Непалі, який став жертвою руйнівного землетрусу у квітні, будь-якої підземної активності не зафіксовано.

Жертвами потужного землетрусу в Південній Азії стали понад 50 осіб

Через землетрус в Афганістані сотні людей бігли зі своїх будинків на вулицю в індійській столиці Делі. При цьому, як повідомляє AFP, підземні поштовхи відчувався також у районі Кашміру в Гімалаях.

Спочатку потужність землетрусу оцінювалася у 7,7 балів за шкалою Ріхтера, але в підсумку магнітуду підземних поштовхів оцінили у 7,5.

Жертвами потужного землетрусу в Південній Азії стали понад 50 осіб

Осередок землетрусу залягав, за останніми даними, на глибині 213 км в одному з віддалених районів провінції Бадахшан на півночі Афганістану.

Епіцент стихії знаходився у 254 км на північний схід від Кабула.

Нагадаємо, кількість загиблих у результаті землетрусу магнітудою 7,9 в Непалі 25 квітня 2015 р. перевищила 8,6 тис. людей. За даними ООН, найсильніша за останні 80 років стихія завдала збитків приблизно 6,6 млн місцевих жителів, що проживають у 30 округах. Як вважають екологи, землетрус з епіцентром у 82 км на північ від Катманду кардинально змінило ландшафт Непалу.

Цьогорічний квітневий непалський землетрус зруйнував безліч будівель у Катманду, а також зменшив висоту найвищої вершини Землі на 2,54 см. Незабаром, 12 травня 2015 р. стався ще один землетрус між Катманду і Еверестом, який забрав життя 136 людей. У цілому в результаті землетрусу в Непалі кількість загиблих досягла майже 9 тис.

Відео: землетрус в Афганістані відчули в сусідньому Пакистані та Індії

У 2011 р. в індійському штаті Сіккім на кордоні з Непалом стався землетрус магнітудою 6,9 балів, в результаті чого в Індії загинули 63 людини, в Непалі - п'ять місцевих жителів.

Десять років тому, у жовтні 2005 р., на півночі Пакистану стався землетрус магнітудою 7,6, який забрав життя близько 75 тис. людей.