ua en ru

Женевська прокуратура завела справу про відмивання грошей на Януковича та його сина Олександра

Женевська прокуратура завела справу про відмивання грошей на усуненого Президента України Віктора Януковича та його сина Олександра.

Женевська прокуратура (Швейцария) завела справу про відмивання грошей на усуненого Президента України Віктора Януковича (на фото) та його сина Олександра. Про це повідомляє Reuters.

Повідомляється, що справу було заведено 27 лютого 2014 р. згідно з рішенням прокуратури, у присутності головного прокурора Верба Бертосса і судової поліції напередодні був проведений обшук підприємства, що належить Олександру Януковичу. Виявлені документи вилучені.

У свою чергу, швейцарські ЗМІ з посиланням на заяву швейцарського МЗС повідомляють, що уряд країни прийняв "рішення принципово заморозити всі фонди" Януковича і членів його сім'ї, які можуть перебувати у Швейцарії". Також повідомляється, про те, що уряд видав наказ про арешт рахунків 20 колишніх українських чиновників - більшість є колишніми міністрами поваленого українського уряду.

ЗМІ пишуть, що син Януковича володіє в Женеві фірма Mako Trading, яка спеціалізується на продажу українського вугілля. За даними швейцарського журналу L Hebdo, протягом трьох років Олександр Янукович накопичив статок у розмірі близько 500 млн дол.

Зазначимо, вчора представник швейцарського міністерства закордонних справ повідомив, що рахунки відстороненого Президента України Віктора Януковича в швейцарських банках можуть бути заблоковані, якщо їх там виявлять. За його словами, відповідне розпорядження швейцарського уряду має вступити в силу в п'ятницю, 28 лютого. Крім того, швейцарські банки вже зобов'язали особливо ретельно контролювати рахунки українських власників, сказав представник МЗС Швейцарії.

Крім того, сьогодні стало відомо, що влада Австрії заморозила рахунки 18 громадян України з оточення Януковича. При цьому конкретні імена поки не називаються.

Рахунки заморожені до особливого розпорядження у зв'язку з підозрою, що ці особи могли бути причетні до порушення прав людини і замішані в корупції. Арешт вкладів був здійснений з схвалення Європейської служби зовнішньополітичної діяльності в Брюсселі, державної канцелярії Міністерства фінансів Австрії.

Нагадаємо, вчора Європарламент закликав країни ЄС забезпечити повернення активів Януковича та його оточення в Україну.

"(Європарламент) закликає провести розслідування масштабних розкрадань державних коштів та активів оточенням і сім'єю відстороненого Президента Януковича, до заморожування всіх їх активів до з'ясування, яким чином вони були придбані, і у випадку, де доведено, що вони були вкрадені, повернення таких активів урядами держав-членів", - йдеться в резолюції.

Того ж дня кандидат на посаду першого віце-прем'єр-міністра Віталій Ярема заявив, що Україна буде звертатися до Російської Федерації щодо екстрадиції Януковича.