ua en ru

Залізничники просять Порошенко звільнити голову Мінінфраструктури і керівництво "Укрзалізниці"

Рада ветеранів і Рада профспілок залізничного транспорту звернулися до Президента України Петра Порошенка з проханням звільнити від виконання обов'язків міністра інфраструктури Максима Бурбака і керівництво "Укрзалізниці", а також підпорядкувати залізничний транспорт безпосередньо Президентові України. Про це йдеться у зверненні Ради ветеранів та Ради профспілок залізничного транспорту на ім'я Президента України.

"Стан залізничного транспорту України - фінансово-економічний й технічний, в 2014 р. стало катастрофічним. Не тільки через погіршення економічної ситуації, анексії Криму, з нею - втрати Кримської дирекції залізничних перевезень Придніпровської залізниці, скорочення обсягів вантажопотоків через порти і пасажиропотоку на курорти; ситуації на Донбасі, погіршення економічних відносин з РФ і країнами Митного союзу, падіння міжнародного транзиту через Україну, багаторічної хронічної неуваги держави до залізничного транспорту. До цих бід залізниць додалася кадрова чума. "Укрзалізницю", найбільше державне підприємство України, всього за півроку на грань знищення призвели дії нинішнього керівництва Міністерства інфраструктури Бориса Остапюка, Максима Бланка, Олександра Лозинського і Максима Бурбака", - наголошується у зверненні.

Залізничники підкреслили, що останні 15 років транспортом керують юристи, вчителі фізкультури, сільські механізатори, юристи тощо.

"Призначення випадкових людей без досвіду роботи в галузі на головні посади підриває віру професіоналів у перспективи службової кар'єри на транспорті, а безкарність керівників - віру в державу", - зазначили вони.

Згідно з текстом звернення, незважаючи на величезну кількість публікацій у ЗМІ та журналістських розслідувань про злочинну корупційну діяльність керівництва "Укрзалізниці" головні фігуранти скандальних матеріалів - Остапюк, Бланк, Лозінський - досі на своїх посадах, продовжують зловживання, непоправно руйнуючи транспорт, обкрадаючи людей і країну.

Відсторонення Остапюка розпорядженням КМУ від 08.09.2014 р. №809-р від виконання обов'язків генерального директора "Укрзалізниці" залізничники назвали блефом, відволікаючим маневром його покровителів, які продовжують крутити мільярдні фінансові потоки.

"Перевірку "Укрзалізниці" провела комісія Міністерства інфраструктури, яка сама бере участь у зловживаннях та порушеннях на залізниці. Міністр Бурбак діє в тісному контакті з Остапюком і Бланком. Тому ні ця, ні наступні перевірки нічого не знайдуть", - повідомляється в листі залізничників.

Вони переконливо просять Президента України звільнити гендиректора "Укрзалізниці" Остапюка, першого заступника генерального директора "Укрзалізниці" М.Бланка, директора ДП "Укрзализпостач" Лозінського, міністра інфраструктури Бурбака, першого заступника міністра інфраструктури Пинкаса, а також ініціювати слідство стосовно цих осіб.

"Залізничники не допустять, щоб олігархічні клани, політикани, корупціонери, використовуючи недоліки в чинному законодавстві, знищили і розорили залізничний транспорт України, і готові захистити нашу галузь, значить, і нашу країну будь-якими засобами", - підкреслюється у зверненні.