ua en ru

Жебрівський роз'яснив процедуру проведення місцевих виборів у Донецькій обл. 29 листопада

Жебрівський роз'яснив процедуру проведення місцевих виборів у Донецькій обл. 29 листопада Фото: Павло Жебрівський

Якщо буде рішення ВР і ЦВК, вибори на неокупованій частині області відбудуться 25 жовтня

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, який напередодні підписав розпорядження про створення в області шести об'єднаних територіальних громад і призначив датою проведення перших місцевих виборів у межах новостворених адміністративно-територіальних одиниць 29 листопада 2015 р., виступив з поясненням свого рішення. Відповідну заяву опубліковано на сайті ДонОДА в четвер.

"У першу чергу, хочу відзначити, що залишаюся при своїй точці зору, що місцеві вибори 25 жовтня 2015 року на території Донецької області проводити не можна. Люди на Донбасі дезорієнтовані, їм важко зробити усвідомлений вибір. 70% з них, згідно з опитуванням, просто хочуть миру і не до кінця усвідомлюють перспективних реалій. Серйозною політичною життя в регіоні немає. Змагальність ідей політичних партій досить умовна, зате є спроби фінансово-промислових груп провести в ради своїх представників, щоб знову визначати життя регіону виключно з власних бізнес-інтересів. Реформи, які втілює центральна влада, хворобливі і непопулярні, але вони необхідні як ліки для хворого", - заявив Жебрівський.

Крім того, додав він, останнім часом уздовж лінії розмежування на території Донецької області істотно посилилися обстріл з боку проросійських терористів, і в першу чергу потрапляють під вогонь житлові квартали і підприємства.

"Саме тому я залишаюся на позиції відтермінування місцевих виборів до закінчення проведення адміністративно-територіальної реформи в цілому по Україні. Обгрунтування з цього приводу підготовлені і направлені мною у відповідні інстанції. Однак наголошую - остаточне рішення залишається за Верховною Радою та Центральною виборчою комісією", - зазначив голова Донода.

Говорячи про об'єднання територіальних громад, Жебрівський підкреслив, що згідно із законом "Про добровільне об'єднання територіальних громад", рішення про проведення перших місцевих виборів повністю лягає на обласну раду. "У нашому випадку Донецька облрада не функціонує вже більше року. Для того, щоб не чекати його створення і не гальмувати процес децентралізації, голова ВГА має повноваження прийняти це рішення", - заявив він.

"А тепер головне. Якщо буде відповідне рішення Верховної Ради і ЦВК, вибори в усі органи місцевого самоврядування неокупованій частині Донецької області відбудуться 25 жовтня 2015 року. Вибори 29 листопада 2015 року призначено строго в рамках шести новостворених об'єднаних територіальних громад: селищних Черкаської та Очеретинской, сільських Андріївської і Жовтневої, міських Краматорської і Краснолиманської. Це обов'язкова нормативна процедура. Громада повинна вибрати загальний депутатський корпус і голову. Кожна з них повинна прийняти свої бюджети і з наступного року вийти на прямі міжбюджетні відносини. У зв'язку з тим, що нам потрібно пройти процедуру по створенню цих громад і щоб після чергових місцевих виборів 25 жовтня повторно не призначати нові, мною у відповідності з законами "Про добровільне об'єднання територіальних громад" та "Про військово-цивільних адміністрації" прийнято рішення провести лише перші місцеві вибори в межах цих громад 29 листопада 2015 року", - сказано в заяві.

Нагадаємо, Верховна Рада призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2015 р.

У той же час на окупованій частині Донецької обл. ще не вирішили, коли проведуть місцеві "вибори" - 18 жовтня або 1 листопада.