ua en ru

Зеніт - Порту: Бойова нічия на "Петровському"

Петербурзький "Зеніт" не зумів обіграти "Порту" на своєму полі.

Петербурзький "Зеніт" не зумів обіграти "Порту" на своєму полі.

Зеніт - Порту 1:1
Голи:
Халк, 30 - Лучо, 22
Зеніт: Лодигін, Ансальді, Крішіто, Ломбартс, Губочан, Широков (Аршавін, 67), Шатов, Файзулін, Вітсель (Зирянов, 82), Халк, Данні (Кержаков, 28).
Порту: Елтон, Даніло, Мангаля, Алекс Сандро, Отаменді, Лучо, Жозуе (Ліка, 77), Фернандо, Дефур, Мартінес, Варела.

Колишній нападник "Порту" Халк відквитав гол Лучо Гонсалеса в першому таймі і тим самим приніс пітерцям нічию, яка продовжила безпрограшну серію команди Лучано Спаллетті на своєму полі до 11 матчів і зберегла за нею друге місце в групі G. Бразилець міг стати автором переможного гола, однак не реалізував пенальті, а сумбурна кінцівка не принесла успіху ні тій, ні іншій стороні.

Хоча обидва тренери обіцяли грати на перемогу, перші ж секунди дали зрозуміти, хто по-справжньому мотивований. "Порту" почав зло, показуючи, якою несправедливою була поразка на своєму полі, і практично безроздільно заволодів м'ячем. Зовсім вже вірних гольових моментів біля воріт Юрія Лодигіна не виникало, але Жозуе і Лучо Гонсалес постійно намагалися розкрити оборону господарів короткими проникаючими передачами, а пресинг "Порту" був настільки яростним, що пітерцям залишалося тільки грати на відбій.

Зазвичай надійний Лодигін теж не вселяє впевненості. То трохи не упустив м'яч після сильного, але нехитрого удару Данило, то помилився з виносом і подарував м'яч Жозуе, то в простій ситуації вибив в аут. Його нерішучість у наступному епізоді біля воріт господарів коштувала "Зеніту" голу. Після подачі Данило зправа Лучо виграв повітря у Крістіана Ансальді і кивком голови пробив у кут. Лодигін, здавалося, подумав, що м'яч летить мимо, і навіть стрибати не став. А варто було - 1:0.

До цього моменту "Зеніту" вдалося провести кілька коротких вилазок до чужих воріт і навіть завдати удару з вигідної позиції (це неточно зробив Вітсель). Чергова така атака на 28-й хвилині зовсім не таїла в собі загрози, але за "Зеніт" зіграла оборона гостей. Після пасу Романа Широкова в штрафну Ельякім Мангаля і Елтон не розібралися, кому забирати цей м'яч, і настирний Халк проштовхнув його собі на хід і вразив порожні ворота. Свій десятий гол у 13 останніх матчах святкувати не став.

Перший тайм закінчився тим, що Лодигін реабілітувався за минулі огріхи, витягнувши "мертвий" удар Джексона Мартінеса головою з кількох метрів. А другий почався з того, що Ніколас Отаменді рукою перервав навіс Віктора Файзуліна, і Том-Харальд Хаген без вагань вказав на "точку". Однак Халк не став вдруге засмучувати свого колишнього товариша по команді - Елтон парирував його відверто слабкий удар в нижній кут.

Нехай "Зеніт" і не забив, все ж у другому таймі пітерці вже були не глядачами, а повноправними учасниками матчу. То Спаллетті знайшов у роздягальні правильні слова, чи то у "Порту" стали вичерпуватися сили. Але все частіше проходили у синьо-біло-блакитних контратаки, і все частіше гостювали вони в чужій штрафній. Чудовий момент мав на 73-й хвилині Андрій Аршавін. Але, вийшовши один на один після пасу Олега Шатова п'ятою, колишня зірка "Арсеналу" пробив прямо у Елтона.

Кінцівка матчу вийшла досить сумбурною і вмістила в себе з п'ять гольових моментів, жоден з яких не завершився взяттям воріт. Здебільшого плоховали нападники, але і Лодигін з Елтоном зірвали свою порцію оплесків. Битва за друге місце в групі G продовжується, тепер вже заочно. "Зеніт" 26 листопада приймає на своєму полі "Атлетіко", а "Порту" грає вдома з "Аустрією".

Використані матеріали УЄФА