ua en ru

Землетрус в Японії зрушив тектонічну платформу на 20 м

За оцінками японських сейсмологів землетрус в Японії зрушив тектонічну платформу, на якій знаходиться країна, на 20 м на схід. Деякі райони країни, такі, як найбільш постраждалі від стихії префектури Івате і Фукусіма, стали нижче колишнього рівня на 75 см, передає РБК.
Аналітики відзначають, що землетрус, а також цунамі і аварії на атомних електростанціях (АЕС), що виникли після цього, завдали країні, чия економіка є третьою в світі, більшої шкоди, ніж оцінювалося раніше. Нагадаємо, після землетрусу в м. Кобе, що стався в 1995 р., економіка Японії знизилася на 2%.
Якщо постачання країни електроенергією виявиться порушеним протягом довгого періоду, випуск значної частини продукції в Японії буде призупинено, вважають аналітики. На даний момент світові ціни на нафту вище, ніж після землетрусу в Кобе - а Японія є одним з основних імпортерів "чорного золота". Національна валюта - ієна - зараз дорожче, ніж у 1995 р., а бюджет держави менше. Все це може призвести до різкого зростання податків у Японії, впевнені експерти.