ua en ru

У Зеленського розповіли про подробиці візиту в Британію

У Зеленського розповіли про подробиці візиту в Британію Фото: Володимир Зеленський у Лондоні (president.gov.ua)
Автор: РБК-Украина

Юлія Мендель підбила підсумки візиту президента до Британії

Прес-секретар президента України Юлія Мендель підбила підсумки візиту українського глави Володимира Зеленського до Великої Британії, який завершився 8 жовтня.

Подробиці візиту Мендель розповіла в коментарі НВ.

Зокрема, вона зазначила, що Зеленський повертається з Великої Британії топ-ньюзмейкером тижня, зокрема через те, що в межах зустрічі лідерів двох країн, були підписані "історичні" документи.

"Президент Володимир Зеленський повертається з Великої Британії топ-ньюзмейкером тижня. І не дивно: у Лондоні Україна підписала три історичні документи. Один з них - на мільярд фунтів - допоможе відродити наш втрачений у 2014-му флот, адже передбачає будівництво кораблів спільно з Британією. Ще один є першою стратегічною угодою про партнерство, яку Британія підписує після оголошення Brexit. Фактично вона зміцнює економічні зв’язки між нашими країнами та збільшить товарообіг. Третій документ - меморандум на 2,5 млрд фунтів - допоможе з дешевим кредитуванням пріоритетних галузей в Україні, а це - "оборонка", сільське господарство, медицина", - заявила Мендель.

Сам характер зустрічі вона охарактеризувала як "гостинний і дружній" з британської сторони, оскільки ця поїздка була першим візитом іноземного лідера в Лондон після початку пандемії.

Зокрема, Мендель зазначила, що представники королівської сім'ї - принц Вільям та Кейт Міддлтон - вперше прийняли гостей в Тронному залі Букінгемського палацу після семи місяців карантину через коронавірус. Зеленський запросив подружжя в Україну, додала прессекретарка президента.

Меморандум про посилення співпраці країн у військовій і військово-технічній сферах, підписаний в межах візиту міністром оборони України Андрієм Тараном і його колегою Беном Воллесом, керівник прес-служби Зеленського назвала "важливим міжнародним документом з точки зору геополітичного розподілу сил".

Мендель також розповіла, що коментар президента України намагалися отримати представники російських медіа, однак той їх проігнорував.

Наступного дня з перших хвилин спілкування Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном світові медіа буквально вибухають від повідомлення Reuters: "Наша прихильність до України тверда - ми з вами на 100%", - сказав Джонсон Зеленському". Журналісти з нетерпінням чекають на результати зустрічі. На Даунінг-стріт, 10 навіть приходять представники російських медіа та намагаються докричатися до українського президента. Він ігнорує та стрімко від'їжджає - наступне у графіку інтерв'ю BBC HARDtalk", - сказала вона.

Окремо глава прес-служби Зеленського підкреслила важливість того, що Джонсон запевнив Україну в підтримці її територіальної цілісності.

На закінчення вона поділилася подробицями про інтерв'ю Володимира Зеленського ведучому BBC HARDtalk Стівену Сакуру, яке готується до показу.

"Справжня медіаакула Стівен Сакур повідомляє, що провів ексклюзивне інтерв'ю з Володимиром Зеленським про боротьбу з корупцією та "шлях до миру". Це було одне з найцікавіших інтерв'ю президента України, його покажуть 12−13 жовтня в цілому одинадцять разів", - сказала Мендель.

Нагадаємо, президент України 7 і 8 жовтня перебував з офіційним візитом у Великій Британії. У перший день візиту він з дружиною Оленою Зеленською зустрівся з герцогом і герцогинею Кембриджськими.

Пізніше Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном. Вони підписали угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство.

Також Зеленський домовився з Джонсоном працювати над полегшенням візових умов між Україною та Британією.

Крім цього, в присутності Зеленського очільники оборонних відомств підписали меморандум про посилення співпраці у військовій і технічній сферах, який передбачає виділення Україні кредиту в розмірі 1,6 млрд доларів і переобладнання Військово-морських сил ЗСУ.