ua en ru

Зеленський зустрівся з генсеком ООН у Львові

Зеленський зустрівся з генсеком ООН у Львові Фото: генсек ООН Антоніу Гутерріш та президент Володимир Зеленський (t.me/V_Zelenskiy_official)

Президент Володимир Зеленський у четвер, 18 серпня, зустрівся з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Зустріч пройшла у Львові.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням Офіс президента.

Глава держави та генсек ООН обговорили "зернову" угоду, подальші напрями роботи та стабілізацію ситуації з експортом. Зеленський наголосив, що Україна готова надалі бути гарантом глобальної продовольчої безпеки.

Також політики обговорили примусову депортацію українців в Росію, утримання людей у фільтраційних таборах та звільнення з полону українських військових і медиків. Президент попросив Гутерріша посприяти у даному питанні.

Особливу увагу приділили ядерному шантажу Росії, її провокаціям на Запорізькій АЕС і погодили параметри можливої місії МАГАТЕ.

"Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ", - зазначив Зеленський.

Водночас генсек ООН розповів українському лідеру про розслідування теракту в Оленівці, де загинули захисники "Азовсталі". Гутерріш обіцяв надати Україну необхідну допомогу у зимовий період.

Зеленський зазначив, що Україна готова взяти участь у 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН та представити низку ініціатив. Зокрема, про створення Спеціального трибуналу та механізму для стягнення компенсацій з Росії.

Зеленський зустрівся з генсеком ООН у Львові

Фото: Зеленський та генсек ООН провели зустріч (t.me/V_Zelenskiy_official)