ua en ru

Зеленський закликає Кабмін розробити закон про одноразове декларування

Зеленський закликає Кабмін розробити закон про одноразове декларування Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Президент закликає підготувати дані зміни у тримісячний строк

Президент Володимир Зеленський закликає Кабінет міністрів розробити законопроект про одноразове декларування. Він закликає розробити проект закону в тримісячний термін.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Глава держави звернувся до Кабінету міністрів з пропозицією розробити та внести до парламенту законопроект щодо одноразового декларування. Ці законодавчі зміни повинні бути підготовлені у тримісячний строк у співпраці з експертами, бізнесом і комітетом Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики", - вказано у повідомленні.

Так, одноразове декларування своїх доходів і активів передбачає, що фізична особа може вказати тільки ті доходи і активи, які вважатиме за потрібне. При цьому не потрібно буде вказувати, за які гроші все це купувалося і скільки коштувало.

Зокрема, в одноразовій декларації потрібно буде вказати: валютні активи, цінні папери, майно (рухоме і нерухоме), незавершені об'єкти нерухомості, частки в майні юридичних осіб, а також інші майнові та нематеріальні активи (в Україні і за кордоном).

Фізособа має на свій розсуд вказати свій дохід, який був витрачений на вищезазначене майно, але з якого не було сплачено податок на доходи фізосіб (ПДФО) і сплатити податок нижче звичайної ставки.

Крім того, зазначається, що уряд має підготувати із залученням представників бізнесу, експертів і народних депутатів пропозиції щодо системного вдосконалення та спрощення процедур адміністрування податків і зборів, забезпечення чіткості правил оподаткування, уніфікації та зрозумілості термінології.

"Відповідний законопроект повинен бути внесений на розгляд Верховної ради України до кінця 2020 року", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав законопроект №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві".

Як писало РБК-Україна, парламент 16 січня схвалив у другому читанні законопроект №1210, за нього проголосували 283 парламентарії.