ua en ru

Зеленський відповів на петицію про звільнення Авакова

Зеленський відповів на петицію про звільнення Авакова Фото: Арсен Аваков (avakov.com)

Президент зазначив, що звільнення Авакова належить до повноважень ВР

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо негайного відсторонення від виконання службових обов'язків з подальшим звільнення з посади міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Про це сказано на сайті глави держави.

Зокрема, президент зазначив, що звільнення глави МВС належить до повноважень Верховної ради.

"Звільнення з посади міністра внутрішніх справ України, згідно з Конституцією України, здійснюється за поданням прем’єр-міністра України та належить до повноважень Верховної ради України", - вказано у відповіді.

Зеленський пояснює, що відповідно до вимог закону член Кабінету міністрів може бути звільнений з посади Радою шляхом прийняття відставки члена уряду за поданою ним заявою про відставку, за поданням прем’єр-міністра України та за власною ініціативою. Глава держави підкреслює, що аналіз чинного законодавства свідчить, що відсторонення від посади та/або звільнення з посад службових осіб президентом можливе стосовно тих осіб, які ним призначаються.

"Ураховуючи конституційні засади поділу державної влади та правового порядку в Україні, законодавчо визначені підстави для участі президента України у відстороненні від посади та ухваленні рішення щодо звільнення з посади міністра внутрішніх справ України наразі відсутні", - підсумував президент.

Нагадаємо, раніше Аваков заявив, що не писатиме заяву про відставку через вбивство правоохоронцями дитини в Переяслав-Хмельницькому. Він зазначав, що цим питанням буде займатися Верховна рада. Також Аваков заявив, що глава Нацполіції Сергій Князєв не повинен звільнятися.

Як писало РБК-Україна, 4 червня у Харкові, Одесі, Львові, Луцьку, Вінниці, Черкасах, Полтаві та Івано-Франківську проходили акції з вимогою відставки Арсена Авакова. Також під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві відбулася акція протесту "Безкарність вбиває".

Відзначимо також, у листопаді 2018 року близько сотні активістів вимагали відставки глави МВС Арсена Авакова під відомчим спецкомлексом, де він проживає. Учасники акції звинувачували Авакова в провалі реформи правоохоронних органів. Вони стверджували, що наслідком цього провалу стали напади на громадських активістів і вбивства Павла Шеремета, Ірини Ноздровської, Катерини Гандзюк та інших.