ua en ru

Біля будівлі Держгеології розпочався мітинг гірників "Сухої Балки"

Біля будівлі Держгеології розпочався мітинг гірників "Сухої Балки" Фото: мітинг гірників у будівлі Держгеології (Українські новини)

Гірники вимагають виконати рішення суду про видачу підприємству спецдозволів на користування надрами

Біля будівлі Державної служби геології та надр України сьогодні, 19 вересня, вранці почався мітинг працівників ВАТ "Суха Балка" (Кривий Ріг). Про це повідомляють "Українські новини".

Зокрема, гірники шахт "Ювілейна" та ім.Фрунзе вимагають від чиновників виконати рішення суду про видачу підприємству спеціальних дозволів на користування надрами, який, з незрозумілих трудовому колективу причин, Кабмін не виконує.

"Ми хочемо чесно працювати і працювати. Ми хочемо, щоб вийшов голова Державної служби геології і надр, глянув в очі цим людям, чесним трудівникам, і сказав, з якої причини не дають нам працювати", - заявив голова ППО ПМГУ ПАТ "Євраз Суха Балка" Віктор Щасливий.

За даними видання, його підтримали понад 250 працівників підприємства, які приїхали у Київ для участі у акції. Вони зайняли тротуар, а також значну частину дорожнього полотна біля будівлі Державної служби геології та надр України.

alt

Як зазначає ЗМІ, ситуація з блокуванням роботи рудника виникла через те, що в серпні 2016 року у підприємства закінчився термін дії попередніх спецдозволів. Топ-менеджмент "Сухої Балки" заздалегідь звернувся в профільне відомство з приводу продовження таких дозволів. Після того, як відведені законом на розгляд звернення 60 днів минули, компанія звернулася в суд.

За інформацією "Українських новин", минулого літа рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду задоволено позов рудника, яким Держгеології зобов'язали продовжити термін дії спецдозволів на користування надрами до 2036 року. Після цього справа розглядалася ще в кількох інстанціях, поки Вищий адміністративний суд України поставив крапку в цих розглядах. Рішенням від 23.03.2017 він залишив в силі рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.07.2016 по справі 804/4335/16.

"Від імені ініціативної групи ми підготували звернення на ім'я тимчасово виконуючого обов'язки глави відомства Олега Кирилюка. У документі ми просимо звернути увагу на ситуацію, яка фактично не дає ПАТ "Суха Балка" реалізовувати господарську діяльність законними методами", - пояснив вимоги мітингувальників Віктор Щасливий.

У зверненні, копія якого опинилась в розпорядженні ЗМІ, гірники наполягають на видачі спецдозволів на користування надрами з метою видобутку залізних руд в полях шахт "Ювілейна" та імені Фрунзе. Крім того, згідно з документом, кожна з шахт повинна отримати від Держгеології договір про умови користування надрами з відповідною програмою робіт.

Як відомо, ПАТ "Суха Балка" спеціалізується на видобутку залізної руди підземним способом. В структуру комбінату входять дві шахти "Ювілейна" і шахта ім. Фрунзе. У минулому році компанією було реалізовано понад 2,5 млн. тонн аглоруди. Навесні поточного року компанія увійшла до складу групи DCH.