ua en ru

ЗАЗ запустив у Казахстані лінію зі зборки автомобіля Chancе

Запорізький автозавод (ЗАЗ) організував виробництво легкових автомобілів в Казахстані. У цій країні здійснюватиметься крупновузлова зборка з українських машинокомплектів моделі, аналогічної Lanos. Таким чином в компанії вирішують питання завантаження своїх потужностей, а також розширюють ринок збуту в умовах слабкого попиту усередині країни, відзначають експерти. Про це пише "Комерсант-Україна".

У минулу п'ятницю Запорізький автозавод (ЗАЗ) запустив нову лінію зі зборки легкового автомобіля ЗАЗ Chance в Казахстані на потужностях місцевого "Агромашхолдингу", говориться у вчорашньому повідомленні казахського підприємства. Базова версія Chance (відомого в Україні як Lanos) коштуватиме 8,99 тис. дол. Інвестиції в проект склали 24 млн дол. Потужності казахського підприємства розраховані на щорічне виробництво 7 тис. автомобілів, але до кінця року їх планується довести до 10 тис. У планах на 2012 рік - виробити близько 2 тис. Chance.

В "Укравто" (володіє ЗАЗ) говорять, що мають труднощі з реалізацією своєї продукції на українському ринку. "При існуючій системі оподаткування ввозити готові автомобілі вигідніше, ніж виробляти", - пояснює заступник голови правління "Укравто" Олег Папашев. ""Агромашхолдинг" отримав преференції від держави у вигляді звільнення від податків, тому виготовляти автомобілі в Казахстані вигідніше, ніж імпортувати їх з України", - говорить голова правління ЗАЗ Микола Євдокименко. За його словами, Chance збиратимуться з українських машинокомплектів і продаватимуться через дилерську мережу "Агромашхолдингу". З часом локалізацію виробництва планується довести до 30%, побудувавши зварювальні і лакофарбні потужності. У планах "Агромашхолдингу" в майбутньому виробляти не тільки автомобіль Chance в кузові седан, але також хетчбек і пікап з об'ємом двигуна 1,3, 1,4 і 1,5 л з механічною і автоматичною коробками передач.

Нагадаємо, в лютому ЗАЗ приблизно на два тижні зупинив випуск автомобілів.