ua en ru

Заяви Трампа - це тест для українських політиків, - Лубківський

Заяви Трампа - це тест для українських політиків, - Лубківський

Заяви кандидата в Президенти Сполучених Штатів Дональда Трампа щодо України є зразком популізму, який впевнено став однією із головних небезпек сучасного світу. Таку думку висловив дипломатичний радник Арсенія Яценюка, колишній заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський, коментуючи сьогодні дискусію стосовно заяв Дональда Трампа про російську агресію в Україні, окупацію Криму та американо-російські відносини.

"Ми покладаємося на мудрість та інституційну силу Республіканської партії, яка завжди займала принципову позицію у міжнародних відносинах, відстоювала фундаментальні цінності вільного світу, протидіяла агресорам і терористам. Віримо, що імпровізації Трампа будуть вгамовані консолідованою позицією республіканців. Адже ці заяви - порушення усіх можливих етичних, політичних та міжнародно-правових принципів, які відрізняють цивілізований демократичний світ від світу тоталітаризму та імперіалізму", - сказав Лубківський.


Він вважає, що нехтувати заявами Трампа неможна, оскільки сам факт їхнього виголошення є "загрозливим у контексті російської агресії".

"Заяви Трампа небезпечні не лише як словесні експерименти. Вже сьогодні це - реальне підігрування російській агресії та пропаганді. Це - заохочення Кремля, сигнал про безкарність, який на руку не лише Путіну, але й масі інших противників цивілізованого світового порядку", - відзначив Лубківський.

Політик переконаний, що риторика Дональда Трампа є випробуванням на здатність українських політиків займати консолідовану позицію і протистояти популістам.

"Для України ситуація із заявами Трампа - це також тест. По-перше, це приклад того, до чого можуть призвести популізм і некомпетентність. По-друге, це – перевірка, наскільки виразною і консолідованою є позиція українського політикуму, коли порушуються права України, цінності суверенітету, свободи й безпеки. Мушу сказати: Арсеній Яценюк став єдиним політичним лідером, який відразу зреагував на таку ситуацію. Цю ж позицію підтримали Арсен Аваков, колишня міністр фінансів Наталя Яресько. Інших діячів держави і політичних сил це мало б підштовхнути до одного простого і принципового висновку: не можна ховати голову в пісок, коли мова йде про виклики національній безпеці, нашій державності чи територіальній цілісності, незалежно від того, хто є автором таких претензій", - резюмував Данило Лубківський.