ua en ru

Заяви Путіна про миротворців є спробою зняти санкції через фейковий мир, - Пашинський

Заяви Путіна про миротворців є спробою зняти санкції через фейковий мир, - Пашинський Фото: Сергій Пашинський (фото з відкритих джерел)

Пашинський підкреслив, що Україна вимагає повного очищення своєї території від російських військ

Парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони ухвалив заяву щодо засудження слів президента Росії Володимира Путіна щодо миротворчої місії ООН на Донбасі. Про це повідомили у прес-службі голови комітету, заступника голови фракції "Народний фронт" Сергія Пашинського.

У своєму виступі він зазначив, що "провокації Путіна щодо миротворців демонструють, що санкції почали діяти, військові перемоги свої на даному етапі Путін не бачить, тому хоче, не втративши своїх імперських амбіцій, придумати якісь фейки, аби послабити економічну блокаду".

"Що таке миротворці у нашому розумінні? Це не російські, не білоруські, не узбецькі, не казахські збройні сили, які виконають пункт перший "контроль державного кордону та блокування поставок військової зброї на території, підконтрольні РФ". Що таке миротворці у баченні агресора? Це російські війська у голубих касках, які стоятимуть на лінії розмежування і Путін доповідатиме світовій спільноті: мир наступив, знімайте санкції. І хай Україна там проводить вибори та вибирає уже якихось спадкоємців Мотороли до Верховної Ради", -- пояснив Пашинський.

Він підкреслив, що Україна вимагає повного очищення своєї території від російських військ. За словами Пашинського, "Путін завдяки проплаченим ЗМІ із Заходу та України розказує, що він миротворець, мир наступив, а Україна хай під автоматами так званої миротворчої бригади, яка таким чином захопила Південну Осетію, проводить там вибори".

"У зв'язку з цим я пропоную розглянути на комітеті заяву щодо вчорашніх заяв президента країни-агресора Путіна. Комітет з питань національної безпеки та оборони висловлює занепокоєння спробами маніпуляції російським керівництвом можливості перебування можливої миротворчої місії ООН на Донбасі. Для України є неприйнятним обмеження дії миротворчої місії лінією зіткнення, оскільки це унеможливлює контроль та переміщення особового складу РФ та бандформувань через непідконтрольну ділянку території Донбасу", -- заявив Пашинський.

Він підкреслив, що за умов насичення Донбасу зброєю та особовим складом армії РФ перебування миротворчої місії є неможливим.

У зверненні комітету з питань національної безпеки та оборони підкреслюється, що винесення на Раду Безпеки ООН Росією питання миротворчої місії на Донбасі є нічим іншим, як "спробою відволікти увагу від послідовного та систематичного виконання нею пунктів Мінських угод".