ua en ru

Завершився перший етап верифікації списків утримуваних під вартою осіб, - Лутковська

Завершився перший етап верифікації списків утримуваних під вартою осіб, - Лутковська Фото: Валерія Лутковська

Лише 5% опитаних погодилися повернутися на Донбас

Представники офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відвідали усі передбачені процедурою, установи тримання під вартою, перший етап верифікації утримуваних осіб завершився. Про це заявила український омбудсмен Валерія Лутковська, повідомляє "Громадське".

"Зараз залишається питання про 159 прізвищ тих людей, які є у списках, але вже на волі. Як верифікувати їх - поки незрозуміло. Якщо люди на волі і не хочуть їхати на окуповану територію, то результат очевидний", - говорить Лутковська.

За її словами, з цією проблемою вона поїде на наступні переговори в Мінську, щоб запропонувати формат для верифікації по телефону або за допомогою скайп-зв'язку.

Так, робочі групи провели опитування тих, хто є у списках на обмін утримуваних, і зафіксували, чи хочуть вони повертатися на тимчасово непідконтрольну територію України. Лише 5% опитаних погодилися повернутися на окуповані території в рамках обміну.

Опитування фіксували на відео, як доказ того, що відповіді давалися добровільно. Крім представників СММ ОБСЄ та СБУ, до складу робочих груп входили також представниці "республік" - матері і дружини тих, хто утримується в українських в'язницях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на засіданні гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи у Мінську 15 травня українська сторона наполягатиме на заслуховуванні інформації щодо процедури перевірки осіб, які вчинили злочини проти України і яких планують обміняти на українських заручників, утримуваних на підконтрольних територіях Донбасу.