ua en ru

Зволікання зі скасуванням мораторію на продаж сільгоспземель вигідно корупціонерам, - Тимченко

Зволікання зі скасуванням мораторію на продаж земель сільгосппризначення вигідно в першу чергу людям, які мають можливість отримання земельних ділянок через тіньові схеми, а також чиновникам, які заробляють на реалізації цих схем. Про це заявив голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко, передає кореспондент РБК-Україна.
"За цей час історично склався прошарок людей, яким вигідний мораторій. Це, перш за все, ті люди, які через тіньові схеми відводять зараз собі землю. Це ті люди, яким вигідні невраховані землі, тому що вони не платять на них податок. І цей прошарок встиг за цей час сильно розжиріти. Під ними виявилися і політики, і ЗМІ... Це робота тих людей, яким не вигідне скасування мораторію, хто звик
заробляти сотні мільйонів доларів на цих заборонах", - сказав він.
При цьому, зазначив Тимченко, багато фермерів, які підтримують продовження мораторію", багато положень цього закону або не читали, або не бачили, або невірно їм хто-то їх витлумачив". За його словами, Держземагентство веде практично щоденну роботу з фермерами, щоб роз'яснити їм вигоди від скасування мораторію.
Нагадаємо, комітет Верховної ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів 20 вересня 2011 р. затвердив до розгляду в першому читанні законопроект N9001-1 "Про ринок землі", яким зокрема, пропонується скасувати мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2012 р. Деякі політсили наполягають на продовженні мораторію до 1 січня 2015 р.