ua en ru

Затоплення шахти "Юнком" може спричинити радіаційне забруднення Азовського моря, - Тука

Затоплення шахти "Юнком" може спричинити радіаційне забруднення Азовського моря, - Тука Фото: Георгій Тука (РБК-Україна)

У МінТОТ пройшла нарада щодо загроз у зв'язку із затопленням шахти "Юнком" на Донбасі

Затоплення шахти "Юнком" на окупованій частині Донецької області може спричинити радіаційне забруднення Азовського моря. Про це у Facebook повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

Тука зазначив, що відбулася нарада щодо ймовірних загроз у зв'язку із затопленням шахти "Юнком", про яке оголосила окупаційна адміністрація самопроголошеної "Донецької народної республіки". За його словами, останнє комплексне обстеження шахти "Юнком" відбулося в 1999 році, в 2002 прийняли рішення про її закриття і обрали варіант з водовідливом, після чого з 2005 року на шахті залишалися працювати 150 осіб при вартості робіт 1 млн доларів на місяць.

Тука також зазначив, що організацією ядерного вибуху в 1979 році і моніторингом наслідків займалися фахівці з нинішнього Російського федерального ядерного центру ("Арзамас-16") у Сарові на кордоні Нижегородської області та Мордовії, де й зберігаються всі архівні документи. Листи з проханнями надати інформацію українській стороні залишилися без відповіді.

"Реальною ситуацією з радіаційною безпекою на об'єкті "Кліваж" сьогодні не володіє ніхто; з моменту окупації "влада ДНР" не дає згоди на обстеження об'єкту міжнародними професійними організаціями; висока ймовірність того, що після підняття рівня шахтних вод відбудеться забруднення річки Булавін і Азовського моря; висока ймовірність масових підтоплень на окупованій території Донецької області з можливими негативними наслідками для територій, які контролюються урядом України", - перерахував Тука висновки наради щодо ймовірних загроз у зв'язку із затопленням шахти "Юнком".

Відбулась нарада щодо ймовірних загроз від затоплення шахти "Юнком", про яке оголосила т.з. "ДНР". Отже. Шахта "Юний...

Опубліковано George Tuka 19 квітня 2018 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Держдеп США стурбований намірами бойовиків затопити на Донбасі шахту, де відбувся ядерних вибух.

Шахта "Юний комунар" ("Юнком") знаходиться в селищі Бунге (до декомунізації Юнокомунарівськ) під Єнакієвим Донецької області. Була запущена в роботу ще в 1911 році, відзначалася великою загазованістю. В період з 1959 по 1979 роки на шахті зафіксували 235 викидів газу, 28 випадків закінчилися загибеллю шахтарів.

16 вересня 1979 року для зниження напружень у гірських масивах був проведений підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж") на глибині 903 метра. В результаті вибуху виникла порожнина (капсула) діаметром 5-6 метрів, навколо якої сформувалася зона дроблення радіусом 20-25 метрів.

За офіційними даними, в період 1979-2000 років рівень радіації в породах і шахтних водах перебував на фоновому рівні. У той же час Тука зазначає, що, за неофіційними даними, рівень радіоактивності шахтних вод перевищував фоновий рівень удвічі. Проте ця інформація раніше нібито не оприлюднювалася з політичних міркувань.