ua en ru

Посуха в Україні може зупинити українські ГЕС

Посуха в Україні може зупинити українські ГЕС Фото: Найбільш критична ситуація склалася на Кременчуцькому водосховищі

В Укргідрометцентрі зафіксували гідрологічну посуху на Дніпрі та Дністрі

Український гідрометеорологічний центр повідомив, що у вересні Дніпро на ділянці біля Києва пересох до рівня маловодності. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Посуха в Україні загрожує енергетичного балансу країни".

Так, приплив води в Дністер був найнижчим за всю історію експлуатації Дністровського водосховища. Засуха вплинула на зменшення рівня виробітку електроенергії на Дніпровському каскаді ГЕС до рекордно низьких показників - всього 6,5-10 млн кВт*год

В Укргідрометцентрі основною причиною проблеми називають скорочення припливу води. З-за цього найбільш постраждали Київське, Кременчуцьке та Канівське водосховища (входять у Дніпровський каскад). Критичною називають в Укргідрометцентрі ситуацію з припливом вод Дністра. Вода прибуває зі швидкістю всього 40-70 куб. м/с, тоді як норма вересня - не нижче 190 куб. м/с. При цьому Дністровське водосховище спрацьовано на 57 см - до майже 115 м.

У свою чергу фахівці Укргідрометцентру відзначають, що цей показник близький до предпаводкового рівня і є новим антирекордом в історії Дністровської ГЕС.

"Відсутність істотних опадів у басейнах річок, які і формують приплив до водосховища, а також дотримання мінімальних санітарних попусків з основних водосховищ (мінімальна витрата води, необхідна для збереження екосистеми - ред.), призведе до подальшого спрацювання каскаду понад норми", - йдеться в повідомленні "Укргідрометцентру".

Втім, в Держводагентстві запевнили, що населенню не варто очікувати обмеження водопостачання.

"завжди віддається пріоритет питного водопостачання населення. Тому питання обмеження поставок води житлово-комунальним підприємствам (водоканалам - ред.) буде розглядатися в останню чергу. У разі необхідності, під обмеження потраплять промисловість та інші споживачі", - повідомила в. о. голови Держводагентства Ірина Овчаренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Укргідроэнерго" планує почати будівництво другої черги Каховської ГЕС в кінці 2017 р.