ua en ru

Захист в суді Ю.Тимошенко буде будуватися на інформації документів Генпрокуратури та Мін'юсту

Захист в суді колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, яку звинувачували у зловживанні владою під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році буде будуватися на інформації документів Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції, пише видання "Комерсант-Україна".
Захисники Ю.Тимошенко будуть посилатися на роз'яснення міністра юстиції Олександра Лавриновича і екс-заступника генерального прокурора Віктора Кудрявцева, згідно з якими для затвердження директив української делегації на переговори з "Газпромом" рішення уряду не було потрібно. Опоненти колишнього прем'єра впевнені, що, незважаючи на це, вона все одно повинна відповідати за перевищення повноважень.
У розпорядженні видання опинилася частина матеріалів кримінальної справи, порушеної на початку квітня стосовно Ю.Тимошенко. Як відомо, в постанові про порушення справи № 49-3151, врученому Ю.Тимошенко 13 квітня, йдеться, що 19 січня 2009 року вона, "перевищуючи надану їй владу і службові повноваження, особисто прийняла і затвердила своїм підписом і печаткою Кабінету міністрів письмову директиву НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках", що призвело до суттєвих збитків для держави. Минулого тижня Печерський районний суд Києва почав розглядати скаргу Ю.Тимошенко на порушення стосовно неї кримінальної справи, проте рішення так і не прийняв.
Матеріали кримінальної справи, що є у розпорядженні видання, спростовують точку зору прокуратури про те, що директиви повинні були затверджуватися рішенням уряду. За словами представників оточення Ю.Тимошенко, ці матеріали будуть використані в суді як головних аргументів захисту. Авторами документів, на які планують посилатися захисники лідера "Батьківщини", є представники влади, які займали свої пости вже при президенті Вікторі Януковичу, якого, як відомо, Ю.Тимошенко неодноразово звинувачувала в організації репресій проти неї.
З відповіді колишнього заступника генерального прокурора Віктора Кудрявцева на депутатський запит заступника голови фракції Партії регіонів Володимира Олійника, датованого червнем 2010 року, можна зробити висновок, що екс-прем'єр під час підписання директив не порушувала закон. "Встановлено, що законодавство передбачає затвердження Кабінетом міністрів директив делегаціям та представникам України лише щодо ведення переговорів і підписання міжнародних договорів України, - йдеться у листі В.Кудрявцева В.Олійнику .- У свою чергу закон "Про зовнішньоекономічну діяльність", який регулює основні принципи цієї діяльності, не містить норм про надання органами державної влади директив суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності щодо укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів)". Він також посилається на закон "Про Кабінет міністрів", в якому "прямо не передбачені ні повноваження прем'єр-міністра одноосібно приймати відповідні рішення, ні заборона приймати такі рішення". "Директиви делегації НАК "Нафтогаз Україна" на переговори з ВАТ "Газпром"... не можуть розглядатися в розумінні директив уряду, затвердження яких регулюється законодавством України", - резюмується в документі.
Як повідомлялося, підстави сумніватися в достовірності директив з'явилися спочатку у членів тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування обставин підписання угод між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" після ознайомлення зі стенограмою засідання Кабміну від 19 січня 2009 року. У ході засідання перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що ціна газу 450 дол. за тисячу кубометрів "є політичною, неприйнятною для нас", і пояснив, що мінімізувати вартість палива можна завдяки директивам. У них пропонувалося закріпити, що протягом 2009 року для України діятиме 20% знижка за умови збереження незмінної ставки транзиту газу, а також зафіксована поступка з боку РФ 10 млрд кубометрів газу, що знаходяться в українських підземних сховищах і належать компанії RosUkrEnergo. О.Турчинов відзначав, що "на таких умовах середньорічна ціна, за якою ми зможемо продавати газ промисловості, буде становити менше 230 дол. за тисячу кубометрів". Незважаючи на його доводи, Кабмін не ухвалив директиви делегації "Нафтогазу" на переговорах з "Газпромом".
В аналогічному думку В.Кудрявцева ключі витримане датований 7 квітня цього року лист міністра юстиції Олександра Лавриновича голові Служби безпеки Валерія Хорошковського, також фігурує в матеріалах кримінальної справи і наявне в розпорядженні видання. Міністр повідомляє, що "вимог необхідності затвердження Кабінетом міністрів директив делегації НАК "Нафтогаз Україна" на переговори з іншими суб'єктами господарювання статут (НАК "Нафтогаз Україна") не містить". "У свою чергу закон "Про зовнішньоекономічну діяльність"... не містить норм щодо надання органами державної влади директив суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності на підписання зовнішньоекономічних договорів (контрактів), - йдеться у листі О.Лавриновича.- Виходячи з вищевикладеного, законодавство передбачає затвердження Кабінетом міністрів директив делегаціям чи представникам України на ведення переговорів і підписання тільки міжнародних договорів України".
Представники захисту Ю.Тимошенко впевнені, що ці документи стануть вагомим аргументом при розгляді кримінальної справи в суді. "Відповідно до постанови про порушення кримінальної справи єдине звинувачення, висунуте на адресу Ю.Тимошенко, полягає в нібито перевищення нею влади при підписанні нібито від імені Кабміну так званих директив, - заявив виданню захисник екс-прем'єра, народний депутат "БЮТ-Батьківщина" Сергій Власенко .- У той же час, порушуючи кримінальну справу, слідчий свідомо перекручує факти і дає неправдиві оцінки, маючи в документах (ГПУ і Мін'юсту) достатньо доказів невинності Ю.Тимошенко ".
На думку С.Власенко, наявність зазначених документів - це не єдиний приклад "свідомого перекручування фактів" представниками слідства при порушенні кримінальної справи стосовно Ю.Тимошенко. У розмові з виданням її захисник зазначив, що слідчий "з маніакальною наполегливістю стверджує, що нібито Україна, нібито завдяки контрактам Ю.Тимошенко стала отримувати газ по 450 дол. за тисячу кубометрів". "Але в матеріалах справи є експертиза, проведена в рамках кримінальної справи, а також так звана довідка про нібито фінансові збитки "Нафтогазу", - сказав він.- І навіть у цій довідці запрошені наслідком експерти відзначили, що в 2009 році Україна споживала газ не по 450 дол. за тисячу кубометрів, а за 233 дол. Тобто і цей елемент слідчий свідомо спотворив!"
У Партії регіонів і ТСК з питань розслідування обставин підписання угод між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо ознак державної зради в сфері економічної безпеки, незважаючи на наведені аргументи прихильників Ю.Тимошенко, впевнені в порушенні нею закону. Зокрема, член ТСК В.Олійник вважає, що "будь-яка розсудлива суддя розіб'є дані аргументи в пух і прах, грунтуючись на нормах Конституції". "У ст. 19 Конституції чітко написано, що посадові особи органів державної влади зобов'язані діяти лише на підставі повноважень, передбачених законами і Конституцією, - заявив депутат.- Якщо вона (Ю.Тимошенко) у суді буде посилатися на те, що Кабінет міністрів не повинен був затверджувати директиви, оскільки мова йшла не про міжнародний договір, а про угоду між господарюючими суб'єктами, то суддя абсолютно закономірно запитає: "А на підставі яких повноважень ви підписали ці директиви?". У такому разі, упевнений В.Олійник, "відповісти Ю.Тимошенко буде нічого". "Тому що серед повноважень прем'єр-міністра, зазначених у законодавстві, право одноосібно підписувати такі документи просто не числиться", - резюмував він.
Розгляд скарги Ю.Тимошенко на порушення стосовно неї кримінальної справи продовжиться сьогодні в Печерському районному суді столиці.