ua en ru

Захист Савченко просить вивести із зали засідань слідчого, який займався справою льотчиці

Захист Савченко просить вивести із зали засідань слідчого, який займався справою льотчиці Фото: Надія Савченко

Суд відмовляє в задоволенні клопотання

Захист української льотчиці, народного депутата України Надії Савченко, суд над якою проходить сьогодні в Донецькому міському суді Ростовської області, просить вивести із зали судових засідань слідчого, який займався справою льотчиці. Про це повідомляє "Медіазона".

Відзначимо, в ході судового засідання триває допит потерпілих. Зокрема, сьогодні проходить допит потерпілого оператора ВГТРК, який дає свідчення за допомогою відеоконференції з Басманного суду Москви. Допит потерпілого в Москві проводить адвокат Савченко Ілля Новіков.

Як повідомляється, в залі Басманного суду перебуває слідчий Маньшин, який розслідував справу Савченко.

"Головний сюрприз - в залі на місцях для публіки поза видимості камери сидить слідчий Дмитро Маньшин. Не знаю, чи суфлював він попереднім", - написав Новіков в Twitter.

"На лавці майор СКР Маньшин. Захист вважає його головним фальсифікатором справи. Що він робить у суді?", - додав Новіков.

"Адвокат Ілля Новіков просить у суду можливість зробити заяву: "Я прошу вас мати на увазі, що в будівлі Басманного суду перебуває слідчий Дмитро Маньшин. Ця людина, як ми клопотали, має бути викликана як свідок. Відповідно до 288 статті КПК свідки повинні бути видалені із залу суду. Прошу вас дати відповідне розпорядження", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, адвокат Савченко Микола Полозов просить розцінити таємну присутність слідчого як тиск на свідків.

Наголошується, що раніше адвокати Савченко заявляли клопотання про виклик Маньшина на допит, але суд відхилив його як передчасне.

"Закон Росії ущемляє моє право на захист, тому що якщо моя сестра буде сидіти в залі, вона не зможе бути свідком, але якщо Маньшин там сидить, то він нікому не заважає. Немає у вас ніяких протиріч у вашому законі?", - заявила сама Савченко.

Як повідомляється, незважаючи на заяву адвокатів і самої Савченко, суддя відмовляється виганяти слідчого з Басманного суду, мотивуючи це тим, що процес відкритий, Віра Савченко визнана свідком, а Маньшин - ні.

У відповідь на це, Савченко заявила Маньшина як свідка.

"Давайте або заявимо Маньшина як свідка, або видалимо його із залу!", - заявила Савченко.

Як повідомляється, адвокат Новіков продовжує говорити про те, що використання відеозв'язку ставить боку у нерівне становище. Він просить хоча б вивести Маньшина із залу. Прокурор проти і каже, що захист занадто вільно трактує КПК.

"Суд в підсумку відмовляє у задоволенні клопотання", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні в міському суді Донецька триває суд над Савченко.