ua en ru

Захист персональних даних-2012 - юрособи заплатять за помилку, - експерт

З 1 січня 2012 р. за недотримання закону «Про захист персональних даних» на юридичних осіб накладатиметься штраф у розмірі 17 тис. грн (1 тис. неоподатковуваних податком мінімумів). Дані нововведення пов'язані з переходом України на європейський стандарт користування особистими даними жителів країни.
Нагадаємо, указом Президента України від 9 грудня 2010 р. створено спеціальний контролюючий орган влади, Державну служба України з питань захисту персональних даних, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном, зокрема - через міністра юстиції. 1 січня 2011 р. Верховна Рада прийняла закон «Про захист персональних даних», що передбачає відповідальність за поширення будь-яких персональних даних фізичних осіб, з якими працюють підприємства, організації, установи. Отримання, зберігання, передача і навіть знищення персональних даних, до яких відноситься ПІБ, адресу проживання, номер ідентифікаційного коду, тепер можливо лише з письмового дозволу їх власника.
З початку 2012 р. наступає відповідальність, передбачена цим законом. А це означає, що вже з 1 січня нового року банки, суди, держоргани ризикують бути оштрафовані за некоректне поводження з персональними даними громадян. Пікантність ситуації додає той факт, що на сьогодні не цілком відпрацьовані механізми контролю та реєстрації персональних даних. А величезна багатогодинна черга у службі з питань захисту персональних даних не гарантує своєчасної реєстрації бази даних підприємствами. Такий стан справ, безумовно, викликав хвилювання серед юридичних осіб.
Як стало відомо РБК-Україна, першими на цю ситуацію відреагували страховики. За словами гендиректора страхової компанії «Актив-Гарант» Олега Вовченка, вже розроблений і запущений на ринок спеціальний страховий продукт, що гарантує покриття штрафів за несанкціоноване розголошення персональних даних.

Невідомо, чи буде дана послуга користуватися попитом, але вже зараз очевидно, що момент вступу в силу нового закону стрімко наближається, а правила і порядок використання персональних даних українців до кінця не зрозумілий навіть контролюючим органам.