ua en ru

Захист екс-президента заводу "Океан" заявляє про порушення термінів розгляду апеляції

Захист екс-президента заводу "Океан" заявляє про порушення термінів розгляду апеляції Фото: Миколаївський суднобудівний завод "Океан" (nikvesti.com)

Засідання Апеляційного суду Києва було знову перенесено

Адвокати екс-президента Миколаївського суднобудівного заводу "Океан" Володимира Михайлюка, взятого на початку червня під варту за клопотанням Генеральної прокуратури України (ГПУ), заявляють про грубе порушення термінів розгляду апеляції їх підзахисного на свій арешт. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив адвокат Георгій Ярошевський.

За його словами, сьогодні Апеляційний суд Києва планував повторно розглянути скаргу адвокатів Михайлюка, проте засідання було знов було перенесено у зв'язку з тим, що Печерський районний суд не забезпечив передачу справи до суду другої інстанції.

Розгляд відкладено до 3 липня. При цьому він уточнив, що перше засідання апеляції 8 червня було відкладено у зв'язку з відсутністю кворуму колегії суддів.

Адвокат підкреслив, що відповідно до ч. 1 ст. 382 КПК України, апеляція на постанову суду про взяття під варту розглядається не пізніше, ніж через три доби після їх надходження в апеляційний суд. При цьому для розгляду апеляцій відповідні матеріали кримінальної справи невідкладно витребуються апеляційним судом.

"Справа, яка стосується порушення прав і свобод мого підзахисного, до цих пір не передана районним судом (в апеляційну інстанцію, - ред.). Це виглядає, як умисне затягування процесу для того, щоб продовжити тиск на мого підзахисного", - підкреслив юрист, зазначивши при цьому, що за місяць перебування в СІЗО стан здоров'я 65-річного Михайлюка істотно погіршився.

У свою чергу адвокат Людмила Браславська зазначила, що "штучні" процесуальні затримки розгляду апеляцій у спеціалізованих судах є досить поширеною практикою і служать одним з методів тиску слідства на затриманих.

"Штучно створюються зволікання. За фасадом відмовок про відсутність грошей у канцелярії на пересилку, часто стоять певні рекомендації і побажання" слідства і таким чином апеляція постійно відкладається", - зазначила юрист.

Як повідомлялося, на початку червня т.р. Печерський районний суд Києва постановив до 11 липня 2017 року взяти під варту екс-президента ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" Володимира Михайлюка в рамках розслідування справи про доведення до банкрутства суднобудівного підприємства. Прокуратура закидає Михайлюку умисне доведення підприємства до банкрутства і заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм становищем, вчинене в особливо великих розмірах.

Повідомлялося, що Михайлюк страждає серйозними захворюваннями хребта і має підтверджену дисциркуляторную енцефалопатію. З моменту поміщення в СІЗО стан його здоров'я різко погіршився.

На думку голови ради директорів Асоціації захисту активів Олександра Ситуха, кримінальна справа в цілому і арешт Михайлюка можуть бути вигідні нинішнім російським власникам заводу – компанії Zonel Operation Ltd, пов'язаної з колишнім членом ради директорів "Газпрому" Ігорем Юсуфовим. Він упевнений, що таким чином нинішні власники хочуть зберегти свої позиції і не допустити фінансового оздоровлення підприємства та приходу нового інвестора.

"Зрозуміло, що, враховуючи обставини цього процесу, негатив поширюється на інвестиційну привабливість всієї української економіки, яка і без того незавидна, а не тільки одного підприємства", - вважає експерт.

У вересні 2016 року Печерський районний суд Києва (суддя Олег Білоцерківець, - ред.) за клопотанням ГПУ заарештував майно заводу "Океан", який на той момент проходив процедуру ліквідації для фінансового оздоровлення. Після цього зусиллями СБУ та генеральної прокуратури завод був переданий під контроль представнику компанії Zonel Operations Ltd Леоніду Шумилу, директору ТОВ "Океан-Судноремонт".

За даними ЗМІ, він фігурує в низці кримінальних справ в якості обвинуваченого у привласненні коштів, шахрайстві та доведенні до банкрутства підприємств.