ua en ru

Засідання Верховної Ради: онлайн-трансляція

Засідання Верховної Ради: онлайн-трансляція Фото: Верховна Рада

Нардепи розглянуть законопроект про місцеві вибори

Сьогодні, 14 липня, відбувається засідання Верховної Ради України. Нардепи розглянуть такі важливі питання, як законопроект про місцеві вибори, а також попереднє схвалення змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Крім цього, буде розглядатися урядовий законопроект про сервісних центрах МВС, пакет законопроектів щодо спрощення виробництва та обігу пива і зміни до закону про акціонерні товариства щодо зниження планки кворуму загальних зборів для товариств з обмеженою відповідальністю.

Нагадаємо, 19 липня Конституційний суд України (КСУ) визнав конституційними зміни до Конституції щодо зняття недоторканності з народних депутатів і суддів.

Варто зазначити, що законопроекти про зняття з депутатів недоторканності розглядаються у Верховній Раді вже не перший раз. Спроби зняти з нардепів імунітет робилися в останній раз попереднім скликанням Ради. Зокрема, ще влітку 2012 р. КСУ визнав конституційним відповідний законопроект, запропонувавши доопрацювати його в окремих пунктах. Однак 14 травня 2013 р. в парламенті цей законопроект підтриманий не був - за продовження роботи за цим документом проголосували всього 190 нардепів із 226 необхідних. Раніше спроби зняти депутатський імунітет робилися в 2010 р.

Відзначимо також, що для розгляду законопроекту щодо внесення змін до Конституції України, необхідно, щоб в першому читанні його підтримали мінімум 226 народних депутатів, після чого він надсилається до Конституційного суду України. Далі в КСУ проводиться експертиза, яка визнає або не визнає даний проект змін конституційним. У разі визнання конституційним, законопроект знову відправляється в Раду, де за нього голосують вже у другому читанні. Тільки на цей раз для прийняття змін необхідно мінімум 300 депутатських голосів. Ще одна умова: голосування за зміни до Конституції у другому читанні може відбуватися тільки в наступну сесію після тієї, на якій вони були підтримані в першому читанні.