ua en ru

НАТО та РФ обговорили "гарантії безпеки": перші подробиці

НАТО та РФ обговорили "гарантії безпеки": перші подробиці Фото: відбулось засідання Ради Росія-НАТО (Getty Images)

У Брюсселі відбулось засідання ради Росія-НАТО. Сторони обговорили ситуацію біля українських кордонів, зокрема загрозу вторнення РФ та "гарантії безпеки".

Перші подробиці у матеріалі РБК-Україна.

Заява США

Заступник держсекретаря США Шерман після засідання ради написала на своїй сторінці в Twitter, що на раді РФ - НАТО наголосила, що кожна країна має право на вибір власного шляху.

На брифінгу після переговорів з РФ Шерман розповіла, що країни НАТО запевнили Москву в тому, що Альянс не становить загрози та не хоче конфронтації. Переговори, за її словами, закінчилися тим, що Росію закликали почати деескалацію, обрати шлях демократії та продовжити чесний та взаємний діалог.

"Є сфери, в яких ми можемо працювати з Росією і досягати прогресу", - сказала вона.

Країни НАТО свого боку, як розповіла представник Держдепу, назвали неприйнятними вимоги Росії щодо нерозширення Альянсу та повернення його кордонів до меж 1997 року. Шерман також наголосила на тому, що США під час переговорів з Росією дотримувалися принципу "нічого про Україну без України та нічого про Європу без Європи".

"Москва дотримується дедалі агресивнішої риторики, поширюючи дезінформацію та пропаганду, що це Україна шукає конфлікту, а не Росія. Це не правда. Це Росія вторглася в Україну у 2014 році, це Росія продовжує розпалювати війну на Сході України", - наголосила представник США.

Проте Шерман не виключає, що переговори з Росією не матимуть успіху, тому США разом з союзниками готуються до "різних сценаріїв".

"Ми сьогодні в черговий раз прямо сказали Росії: Якщо РФ далі вторгнеться в Україну, вона зіткнеться з наслідками, які будуть набагато більшими, ніж у 2014 році", - додала вона.

Шерман підкреслила, що абсолютно кожна з 30 країн-членів НАТО без винятку на сьогоднішніх переговорах озвучила ідентичні принципи та очікування від Росії.

"Україна - одна з країн, яка дуже хоче стати членом НАТО, вони йдуть цим шляхом, це займає час, треба буде зробити ще багато роботи, щоб переконатися відповідно до високих стандартів НАТО", - пояснила заступник держсекретаря.

Заява генсека НАТО

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг на брифінгу заявив, що Росія торкнулася пропозицій щодо "гарантій безпеки", у тому числі вимоги до НАТО не розширяться.

"Країни-учасниці НАТО підтвердили, що залишаються прихильними до політики відкритих дверей. Водночас Росія і НАТО наголосили на необхідності діалогу", - заявив він.

Він також заявив, що була серйозна пряма дискусія щодо ситуації навколо України та наслідків для європейської безпеки.

"Наші розбіжності буде складно подолати", - наголосив генсек.

Зазначимо, що о 17:30 планується прес-конференція заступника голови МЗС Росії Олександра Глушко.

Що на порядку денному

Сторони обговорили обговорити підвищення відкритості щодо військових навчань і уникнення випадкових зіткнень, які можуть спровокувати конфлікт, а також контроль над озброєннями щодо ракет у Європі. Також РФ порушила питання про свої "гарантії безпеки".

Після цієї зустрічі, а саме 13 січня, у Відні відбудеться засідання Постійної ради ОБСЄ.

Зазначимо, 10 січня у Женеві відбулись переговори США і Росія щодо "гарантій безпеки". Після них в РФ заявили, що не збираються знову нападати на Україну, а США пообіцяли серйозні санкції.