ua en ru

Зарплати збільшаться і вийдуть з "тіні" завдяки зниженню єдиного соцвнеску, - експерт

Ініційоване податківцями зменшення відрахувань із зарплат в пенсійний та інші соцфонди (єдиний соціальний внесок) з 36,76% -49,7% до 18,6% (15% - за роботодавцем, 3,5% - за працівником) створить умови для масової легалізації зарплат і їх підвищення. Таку думку РБК-Україна висловив президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.

«Зарплати однозначно будуть виходити з «тіні». Можливо, це буде відбуватися не миттєво, а поступово. Але це неодмінно буде», - переконаний експерт.

На його думку, наслідком легалізації заробітних плат стане також відмирання конвертаційних центрів, адже у роботодавців не буде необхідності платити неофіційну зарплату.

Аналізуючи ще один варіант зниження ставки єдиного соцвнеску (теж до 18,6%, але з розподілом між роботодавцем і працівником 50:50, тобто, по 9,3%), фахівець зазначив, що українське суспільство і економіка поки, до жаль, не готові до цього.

«Але ми обов'язково до цього колись прийдемо, як прийшов цивілізований світ», - резюмував президент Спілки податкових консультантів.

Читайте також: Кабмін готує законопроект щодо зменшення кількості податків в Україні, - Тігіпко