ua en ru

Заборона на викладку сигарет на прилавках призведе до закриття малих підприємств, - експерти

Заборона на викладку сигарет на прилавках призведе до закриття малих підприємств, - експерти Фото: Ніна Южаніна (РБК-Україна)

Експерти прокоментували законопроект №4030а про заборону на викладку сигарет на прилавках

Прийняття законопроекту №4030а про заборону на викладку сигарет на прилавках призведе до закриття малих підприємств і скорочення персоналу. Таку думку висловив голова громадської спілки "Національна організація роздрібної торгівлі" (НОРТ) Юрій Бондарєв.

Цей проект закону з 2016 року знаходиться на розгляді профільних комітетів, які вже висловили до нього свої зауваження. Зокрема, бюджетний комітет вважає, що проект 4030а призведе до скорочення надходжень до держбюджету та регіональних бюджетів.

Головне науково-експертне управління парламенту вважає, що закон не відповідає низці прийнятих в Україні та світі норм, а тому повинен бути відправлений на доопрацювання.

Голова комітету Верховної ради з питань податків та митної політики Ніна Южаніна вважає, що в даному випадку мова не йде про поліпшення стану здоров'я, оскільки заборона на викладку її не вирішує. При цьому нові норми проекту неодмінно призведуть до істотного скорочення податкових зборів та зростанню контрабанди та виробництва контрафактної продукції.

Тим не менш, у первісному вигляді проект поставлений на розгляд парламентом вже на поточному сесійному тижні. Цьому передували публічні акції грантової громадської організації "Життя", яка фактично і є ініціатором цього законопроекту.

"Ми обурені ігноруванням нашої позиції і наголошуємо, що прийняття 4030а призведе до закриття малих підприємств і скорочення персоналу. Реальними наслідками цієї заборони стануть закриття до 30% торговельних точок, зменшення надходжень до бюджету через несплату ЄСВ, збільшення обсягів нелегальної торгівлі і, як наслідок, - контрабанди тютюнових виробів в Україні", - заявив Бондарєв.

Незалежний економіст Борис Кушнірук так само, як і жителя півдня, вважає, що обмеження і заходи, які автори хочуть врегулювати цим законопроектом, не дадуть проголошеного результату, але при цьому точно завдадуть шкоди бізнесу, в першу чергу, малому, а також державним і місцевим та бюджетам.

"Головне науково-експертне управління зазначає, що законопроекти з точки концептуального підходу та юридичної техніки не витримують критики. Що в такому випадку потрібно робити? Шукати фахівців і переробляти законопроекти. Але з моменту внесення проекту в Раду в 2016 році, нічого не змінилося, і тепер в цьому виді проект буде розглядатися в першому читанні", - сказав Кушнірук.