ua en ru

Заборона Вконтакте, Яндексу і Однокласників в Україні: подробиці

Заборона Вконтакте, Яндексу і Однокласників в Україні: подробиці Фото: блокування "Вконтакте" в Україні

В Україні заборонили Вконтакте, Яндекс і Однокласники

Вчора президент України Петро Порошенко підписав указ про заборону соціальних мереж "Вконтакте" і "Однокласники", пошукового сервісу "Яндекс" і ряду інших російських комунікаційних компаній. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Заборона Вконтакте в Україні: які компанії потрапили під санкції

В указі Порошенко зазначено, що санкції вводяться проти майже 500 юридичних осіб, більшість з яких зареєстровані в Росії. Зокрема, забороні в Україні підлягають соціальні мережі "Вконтакте" і "Однокласники", онлайн-сервіси Mail.ru і "Яндекс", виробник програмного забезпечення для бухгалтерського обліку "1С", онлайн-словники ABBYY, компанії-виробники антивірусних програм Dr. Web і "Касперський". Санкції проти них вводяться терміном на три роки.

Російські ЗМІ потрапили під заборону в Україні

Крім заборони "Вконтакте", указом Порошенко Україна вводить санкції проти низки російських ЗМІ. Документом вводяться терміном на один рік санкції проти телеканалів НТВ, "Перший канал", "РТР-Планета", "Росія-24". Проти російських телеканалів "ТВ-центр", "НТВ-плюс", ВГТРК, ТНТ, "Зірка", інформагентства РБК і радіостанції "Наше радіо" санкції вводяться терміном на три роки.

Також під українськими санкціями опинилися всі авіакомпанії з Росії, російські банки, виробників авіаційного обладнання, виробник зброї "Іжмаш". Під забороною в Україні відтепер російські автомобільні виробники ПАЗ, ГАЗ і КАМАЗ.

У списку санкцій присутні і юридичні особи з Криму. В основному, це "націоналізовані" окупантами українські державні і відомчі санаторії, бази відпочинку та лікарні. Також у список внесли винзаводи, науково-дослідні інститути, кримські порти, аеропорти та інші держпідприємства.

Коли закриють "Вконтакте" в Україні

Блокування "Вконтакте" в Україні почне діяти з моменту публікації підписаного сьогодні указу Порошенко в офіційний друкованих ЗМІ – у 15-денний строк після підписання.

Офіційними друкованими виданнями є "Офіційний вісник України" та газета "Урядовий кур'єр". Таким чином, указ президента набуде чинності не пізніше 1 червня 2017 року.

Думка читачів про заборону "Вконтакте", "Яндекс" і "Однокласників" в Україні вирішили дізнатися у Styler РБК-Україна.

Санкції проти російських компаній прокоментували "Яндекс" і "1С"

Заборона "Вконтакте", "Яндекса" і інших прокоментували представники компаній "Яндекс" і "1С".

В "Яндекс.Україна" заявили, що від введення санкцій проти компанії постраждають 11 млн українських користувачів. Про це повідомила прес-служба компанії в Facebook.

Яндекс розвиває свої сервіси для України з 2005 року. Більше 12 років ми робимо український пошук, карти українських міс...

Опубліковано Яндекс.Україна 16 травня 2017 р.

"Рішення про санкції стосується не тільки нас. Це санкції проти 11 мільйонів українських користувачів, які щомісяця вибирають наші сервіси, і проти тисяч українських організацій, які використовують наші технології і сервіси для розвитку своїх бізнесів", - повідомили в "Яндексі".

У компанії "1С" повідомили, що санкції стосуються лише окремих юридичних осіб-представників компанії на території України. У прес-службі компанії повідомляють, що програма 1С: Підприємство повністю працездатна, а обслуговування та технічна підтримка користувачів проходить в штатному режимі.

Також в компанії відзначили, що її партнери продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів 1С: Підприємства.

У компанії Mail.Ru Group заявили, що від санкцій постраждають 25 млн українських користувачів.

"Близько 25 мільйонів жителів України спілкуються на заблокованих платформах зі своїми друзями в Україні і в усьому світі. Тепер вони будуть позбавлені цих зв'язків", - повідомили в прес-службі компанії.

У Mail.Ru запевнили, що всі зобов'язання перед співробітниками, партнерами і клієнтами на території України будуть виконуватися в повному обсязі. У компанії також підкреслили, що будуть продовжувати надавати сервіси на території України в повному обсязі, а "існуючі можливості спеціальних сервісів дозволять продовжити використовувати даних інтернет-ресурсів".

У соціальній мережі "Однокласники" також прокоментували указ Петра Порошенка про блокування доступу до соцмережі.

"Однокласники - це в першу чергу розважальна соціальна мережа. Вже багато років за допомогою соціальної мережі друзі, близькі і родичі не тільки знаходять один одного, але і мають можливість обмінюватися фотографіями, дивитися відео, слухати музику і дізнаватися важливу інформацію з будь-якого куточка планети. сервіси ОК завжди служили об'єднанню людей поза політикою і географічних кордонів ", - заявили в прес-службі соцмережі.

У прес-службі компанії додали, що в Україні "Однокласниками" користуються 9,5 млн користувачів.